QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V soutěži o stavbu roku bodovala i opravená budova u Seneckého rybníka

13.06.2019 12:28

Prestižní tituly v rámci soutěže Stavba roku Plzeňského kraje jsou rozdány. U veřejnosti zabodovala nejvíc budova u Seneckého rybníka. Dostalo se ale i na stavbu u nádraží v Plzni.

po1

Soutěž stavba roku Plzeňského kraje má v letošním ročníku tři vítěze hlavní ceny. Titul si odnesla přístavba školní družiny Plzeň – Újezd, modernizace trati Rokycany – Plzeň a obnova Lobezského parku.

Odborná porota ocenila také novostavbu Mateřské školy Prokopa Holého ve Stříbře, přestavbu osobního nádraží a mostů v plzeňské Mikulášské ulici, dostavbu víceúčelové sportovní haly v Plzni na Slovanech, sportovní areál v Dobřanech a obnovu Vrchlického sadů v Klatovech.

V internetovém hlasování zvítězila rekonstrukce budovy u Seneckého rybníka v Plzni, a získala tak Cenu veřejnosti. Zároveň si odnesla i Cenu primátora města Plzně. Hejtman Plzeňského kraje udělil cenu rekonstrukci náměstí Svobody v Plané a cenu Krajské hospodářské komory v Plzeňském kraji získala rekonstrukce Technologického parku Dronet v Plzni.

Odborná porota soutěže Stavba roku Plzeňského kraje se po posouzení dvacítky nominovaných stavebních děl rozhodla udělit tři tituly, a to v kategoriích Novostavby budov, Dopravní a inženýrské stavby a Veřejná prostranství.

"Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2018 jsme udělili za příkladnou kvalitní moderní přístavbu školní družiny v Plzni – Újezdě, která prezentuje čistotu tvaru i detailu, jednotnost, přehlednost a logičnost navrženého řešení a optické prolnutí vnitřních a vnějších prostor,“ řekl předseda odborné poroty Miloslav Michalec.

Modernizace trati Rokycany – Plzeň titul získala za vysoce profesionální provedení a za jemné zasazení této významné dopravní stavby do krajiny. A třetí titul patří příměstskému parku v Lobzích za citlivou a novými neotřelými prvky oživenou obnovu, díky níž teď nabízí nové možnosti rekreace obyvatel Plzně.

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard předal cenu za rekonstrukci náměstí v Plané, která dokázala skloubit kvality historického prostředí s aktuálními potřebami moderního města. "Náměstí v Plané. To bylo centrum veškerého dění. Ty nejdůležitější obchůdky byly tam. Noblesní restaurace U Medvěda,  trošku ušmudlaná, ale s dobrým pivem Plzeňka,  krásná průčelí měšťanských domů, morový sloup a hlavně kino – tam jsme se všichni potkávali. Úžasná rekonstrukce tohoto místa ještě více podtrhuje malebnost městečka,“ zavzpomínal hejtman Josef Bernard, rodák z Plané.

Primátor města Plzně ocenil rekonstrukci budovy u Seneckého rybníka v Plzni, která slouží hlavně jako zázemí skautů. "Opravou staré budovy vznikla moderní a příjemná stavba pro jejich aktivity, která díky dřevěnému plášti výrazně ožila. Velké díky tak patří návrhu z ateliéru PRO-STORY, jehož architektům a projektantům se podařilo to, že dům přirozeně zapadá do okolní přírody a více souzní s místem u rybníka,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Stejná stavba se nejvíce líbila také účastníkům internetového hlasování. Rekonstrukce budovy u Seneckého rybníka získala nejvíce hlasů a ze soutěže si odnesla také Cenu veřejnosti. "Rád podporuji zájem lidí o věci veřejné. To se vztahuje samozřejmě i na rozvoj našeho regionu,“ řekl Stephan Kronmüller, zakladatel a jednatel společnosti Eurosoftware s.r.o., která je partnerem soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2018. "Velmi mě potěšilo, kolik lidí se zapojilo do internetového hlasování. Jedná se o více než dva tisíce lidí, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí. Mám velkou radost, že zvítězila právě budova, která je určená dětem a jejich volnočasovým aktivitám,“ dodal.

Cenu Krajské hospodářské komory získala rekonstrukce dlouhodobě neudržovaného objektu na Technologický park DRONET. "Na návrh poroty jsem rád předal ocenění náročné rekonstrukci DRONETu, vzhledem k zásadní změně funkční náplně objektu. Objekt bude sloužit jako nové technologické zázemí na podporu aplikací pro bezpilotní letadla a další projekty v oblasti IT technologií, včetně zázemí startupové firmy,“ řekl Petr Chvojka, předseda představenstva Krajské hospodářské komory v Plzeňském kraji.

Cenu poroty si ze soutěže odnesla Mateřská škola Prokopa Holého ve Stříbře, a to za neotřelé a nekompromisní barevné pojetí interiéru. Odborná porota dále udělila Čestná uznání přestavbě osobního nádraží včetně mostů v Mikulášské ulici v Plzni, dostavbě víceúčelové sportovní haly v Plzni na Slovanech, sportovnímu areálu v Dobřanech a obnově historického parku v klatovských Vrchlického sadech.

Cenu uděloval také Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Za realizaci kultivované a funkční dopravní stavby, která oživila dříve nepřístupnou část města, ji věnoval novému autobusovému přestupnímu terminálu v plzeňské Šumavské ulici.

FOTO: Stavba roku Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24