QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V ulici na Roudné v Plzni je otevřen nový úsek cyklostezky - FOTKY

29.06.2022 16:10

Ve středu 29. června byl slavnostně otevřen nový úsek na cyklostezce, která pomůže propojit Lochotín a Velký bolevecký rybník s centrem Plzně.

cyklostezka na Roudné_QAP (3)
cyklostezka na Roudné_QAP (2)cyklostezka na Roudné_QAP (1)cyklostezka na Roudné_QAP (3)cyklostezka na Roudné_QAP (4)cyklostezka na Roudné_QAP (5)cyklostezka na Roudné_QAP (6)cyklostezka na Roudné_QAP (7)cyklostezka na Roudné_QAP (8)cyklostezka na Roudné_QAP (9)cyklostezka na Roudné_QAP (10)cyklostezka na Roudné_QAP (11)mapa Na Roudné_MMP

Nový úsek je 325 metrů dlouhý a vede od vyústění Luční ulice ke kruhovému objezdu na křížení ulic Jateční, Na Roudné a Na sudech. Obousměrná cyklostezka je v některých úsecích až 2,75 metrů široká. Nabídne tak cyklistům i chodcům bezpečnější cestu kolem rušné silnice, která podél stezky vede.

Nový úsek cyklostezky stál 9,6 milionu korun, stavba začala v září loňského roku. „Nový obousměrný 325 metrů dlouhý úsek stezky pro pěší a cyklisty naváže na již hotovou stezku na loni dokončeném kruhovém objezdu Na Roudné. Stezka podél ulice Na Roudné je minimálně dva metry široká, v některých úsecích až 2,75 metru. V části své délky je od komunikace oddělená svodidly. Tam, kde je nad řekou svah, bylo instalováno 130 centimetrů vysoké kovové zábradlí,“ řekl vedoucí Úseku veřejné dopravy a cyklodopravy Správy veřejného statku města Plzně Jan Hakl.

Zejména v odpoledních hodinách je tento úsek vedoucí k Velkému boleveckému rybníku velmi frekventovaný, nyní je cesta pro cyklisty bezpečnější. „Nový usek navazuje na kruhovém objezdu pod železniční zastávkou Bílá Hora na loni otevřenou stezku kolem ulice Na Sudech. O rok dříve jsme dokončili stezku od soutoku Mže s Úslavou až k cestě v Luční ulici. Podle domluvy s vlastníky pozemků pod navazující cestou by ti teď měli cestu v Luční ulici vyspravit. Tím se cyklistické spojení z centra až na Lochotín do této části města výrazně zlepší a hlavně bude bezpečnější,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Stezka má asfaltobetonový povrch. Součástí stavby je i devět stožárů nového veřejného osvětlení s LED lampami. „I když jde jen o relativně krátký úsek, stavbu ztížilo to, že vede po břehu řeky Berounky, který byl poškozen při povodních v roce 2002. Proto bylo třeba před samotnou stavbou stezky do jejího levého břehu zapustit asi dva metry vysoké drátěné koše s kamením, tzv. gabiony,“ uvedl Evžen Kaucký ze Správy veřejného statku, který měl stavbu na starosti.

foto QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24