V ulicích měst v kraji se objeví speciální cykloboxy na kola - VIZUALIZACE

07.02.2019 13:56

Speciální uzavíratelné cykloboxy jsou součástí projektu, který má přitáhnou lidi k veřejné dopravě. Originální schránky na kola navrhovali studenti. Vítězný návrh je na světě!

6
651243

V Plzeňském kraji budou mít cyklisté k dispozici unikátní cykloboxy na odstavování kol. Vybraná už je jejich podoba. Cykloboxy jsou jednou ze součástí širšího projektu, kterým chce vedení kraje nalákat cestující do veřejné dopravy.

Speciální uzavíratelné cykloboxy se tak budou objevovat na strategických místech pro přepravu jako jsou například zastávky MHD, ale také železniční stanice nebo nádraží.

Na projektu, za kterým stojí Správa a údržba silnic Plzeňského kraje, spolupracovala také Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara. Odborná porota vybírala nakonec z celkem osmi různých návrhů. Nyní byla zvolena vítězná varianta.

"Součástí cykloboxů je i řešení elektronického odbavovacího systému, který bude akceptovat platební bankovní karty, Plzeňskou kartu, In kartu Českých drah příp. další nosiče. Též je jednáno o možnostech tarifního zvýhodnění uživatelů cykloboxů ve veřejné dopravě a naopak cenové zvýhodnění předplatitelů veřejné dopravy při ukládání kol do cykloboxů,“ říká René Zeithamel z krajského úřadu. "Cyklobox by měl umět komunikovat se svým správcem a hlásit mimořádné stavy, také by měl nabídnout další doprovodné služby jako nabíjení elektrokol, nabíjení malých zařízení USB konektory, kompresor na foukání kol a tak dále,“ dodává.

Cykloboxy by se postupně měly objevit také u turistických atrakcí, u škol nebo nákupních center.

Vítězný návrh nyní čeká dopracování do zadávací dokumentace pro výběr dodavatele. Následovat bude rozhodnutí o způsobu zajištění dodávky i správy cykloboxů a budou vybrána místa pro umístění pilotních cykloboxů.

Vizualizace: Krajský úřad Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24