QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V zoologické zahradě v Plzni proběhne Archeologické léto

16.08.2022 13:05

V sobotu a neděli 20. a 21. srpna čeká na návštěvníky zoologické zahrady archeologický program v Pravěké osadě. Na co se můžete těšit?

archeoskanzen_arup.cas.cz

Ačkoliv se osada nenachází na místě archeologické lokality, nabízí Archeoskanzen pravěku, který se nachází v areálu Zoologické a botanické zahrady města Plzně zajímavou ukázku pravěkých staveb. „Jádro archeoskanzenu sestává z osady starší doby železné (halštatské), kterou tvoří především tři domy (nadzemní sloupový dům a dvě polozemnice), odkryté v západních Čechách. V osadě se dále nachází hrnčířská pec, dvě ohniště (příprava potravy či vypalování keramiky), přístřešek s jílem (příprava keramické hmoty či mazanice). Osadu doprovázejí záhony se starými a tradičními odrůdami rostlin,“ uvádí Archeologický ústav AV ČR.

Již tento víkend v rámci projektu Archeologické léto proběhne v pravěké osadě zajímavý program. „Během Archeologického léta bude možné prohlídnout si interiéry staveb i s ukázkami rozmanitých činností a řemesel doprovázené odborným výkladem. Některé činnosti si mohou pod dohledem zájemci také vyzkoušet,“ láká na akci Archeologický ústav AV ČR.

Vydejte se do Zoologické a botanické zahrady města Plzně třeba na prohlídku zbrusu nové lví expozice a zároveň prozkoumejte archeoskanzen spolu s archeology! Akce proběhne o víkendu 20. a 21. srpna od 10 do 17 hodin. Komentované prohlídky skanzenu začínají každou sudou hodinu, tedy v 10,12,14 a 16 hodin. Rezervace zde.

O Archeologickém létě jsme informovali zde. Mrkněte, co vše ještě stihnete s archeology prozkoumat.

Foto ilustrační arup.cas.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24