Velká synagoga prochází opravou. Hotovo bude do září - FOTKY

18.04.2016 11:58

Velkou synagogu v Plzni obsadili dělníci. Do jedné z největších a nejznámějších synagog na světě začalo zatékat. Opravy, které vyjdou na miliony, by měly trvat několik měsíců.

FOTO_Pavel Němeček (7)
FOTO_Pavel Němeček (2)FOTO_Pavel Němeček (1)FOTO_Pavel Němeček (3)FOTO_Pavel Němeček (4)FOTO_Pavel Němeček (6)FOTO_Pavel Němeček (5)FOTO_Pavel Němeček (7)FOTO_Pavel Němeček (8)FOTO_Pavel Němeček (9)

Zhruba dvacet let po původních rekonstrukcích Velké synagogy v Plzni, obsadili jednu z dominant Plzně opět pokrývači a dělníci. Do synagogy totiž začalo zatékat a pokrývači tak musí vyměnit krytinu střechy, která je na synagoze teprve od roku 1998.

Do synagogy začalo zatékat postupně. V poslední době už se voda ukázala i v hlavní části Velké synagogy. Na řadu tak musely přijít dělníci, kteří aktuálně střechu mění. V současné době běží další etapa. Hotovo by mělo být kompletně do září. Opravy financuje židovská obec většinou z grantů a celkové náklady se pohybují kolem dvou milionů.

Voda, která se objevovala postupně, začala ohrožovat i staré varhany. Ty jsou sice zatím stále nefunkční, nicméně právě i u nich se plánuje kompletní rekonstrukce.

Poslední rozsáhlé opravy se ve Velké synagoze odehrály v devadesátých letech. Krytina, která byla tehdy použitá, měla vydržet desítky let. Nakonec to není ani dvacet let a pokrývači jsou na střeše synagogy znovu. Už před zhruba třemi lety přitom nechala židovská obec opravit kopule synagogy, kterými dovnitř také zatékalo. Průběžně se navíc i po obří rekonstrukci za zhruba 50 milionů v 90. letech muselo opravovat například průčelí a další dílčí nedostatky.

Velká synagoga v Plzni byla postavená mezi lety 1858 a 1859. Jedná se o největší synagogu u nás a druhou největší v Evropě.

FOTO: Pavel Němeček.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT