Velké manévry v zoo! Nosorožčí slečna Růženka zamířila do Basileje - FOTKY, VIDEA

10.09.2019 13:06

Velké manévry se od rána odehrávaly v plzeňské zoo. Proběhl plánovaný transport nosorožčí slečny Růženky, která míří do svého nového domova v Basileji. Podívejte se na FOTOGALERII a VIDEA!

transport Růženky (1)
transport Růženky (1)transport Růženky (3)transport Růženky (4)transport Růženky (2)transport Růženky (5)transport Růženky (6)transport Růženky (7)transport Růženky (8)transport Růženky (9)transport Růženky (10)transport Růženky (11)

Samice nosorožce indického Růženka opouští Plzeň po víc jak dvou letech od svého narození. Je to tedy o něco déle, než v jiných případech.

Novým domovem bude pro Růženka, která se stala velkou hvězdou v plzeňské zoo, Basilej. "V jejím novém domově na ni čeká stejně starý samec Orys a jeden z nejlepších pavilonů pro nosorožce indické v Evropě. Budeme se těšit na informace o průběhu cesty i vyložení od tamních kolegů. Po 2. narozeninách se mladí nosorožci v zoo i v přírodě osamostatňují," říká mluvčí zoo Martin Vobruba.

Růženka se narodila 5. února 2017 jako druhé mládě nosorožce indického narozené v zoo v Plzni. Její matkou je Manjula pocházející z Tierparku Berlín a otcem Baabuu, který se narodil právě v Basileji. "Tamní chov nosorožců indických je jedním z nejstarších a nejúspěšnějších v Evropě. A právě tato zoo má na starosti záchranný program EEP pro tento druh. Transport má na starosti transportní společnost Zoo Dvůr Králové, která má mnohaleté zkušenosti s transportováním nosorožců," pokračuje Martin Vobruba.

Oddělování od matky i nakládání proběhlo hladce! Růženka to několik týdnů trénovala...

Vlastní nakládání začalo v plzeňské zoo v úterý po 9. hodině ráno. Nakládaní do transportní bedny proběhlo hladce, trvalo pouhých deset minut. Za vším stojí několikatýdenní trénink, kdy Růženka nacvičovala ranní oddělování od matky. "Nastoupila na hlasovou výzvu své ošetřovatelky, jak měl natrénováno. Manipulátor potom odvezl bednu k nákladnímu automobilu a naložil na korbu. Krátce před 11. hodinou definitivně mladý nosorožec opustil rodné město. Na cestu dostala v bedně mírná sedativa, která ji po celou dobu transportu udrží v klidu," popisuje mluvčí zoologické zahrady.

Nosorožci indičtí, kteří jsou v Plzni, jsou na západ Čech darováni nebo deponováni z evropských zahrad takzvané Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií. Tato zvířata a jejich potomci jsou součástí Evropského záchranného programu, který má svého koordinátora. Ten vede plemennou knihu a uděluje doporučení pro přesuny daného druhu mezi jednotlivými chovateli. Se zvířaty v tomto programu se nesmí obchodovat a bez povolení koordinátora nesmí odejít do zařízení, které není součástí EAZA.

 

 

 

 

 

FOTO: Kateřina Misíková

VIDEO: Zoologická a botanická zahrada města Plzně

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24