QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velký průzkum na Šumavě. Divočina turisty neomezuje!

14.04.2020 8:06

Má národní park smysl, cítíte se na jeho území omezeni a souhlasíte s velikostí bezzásahového území? Na tyto a desítky dalších dotazů odpovídali návštěvníci i obyvatelé Šumavy a Bavorského lesa.

IMG_4621

Na otázky rozsáhlého monitoringu během uplynulých dvou let odpovědělo 4500 lidí. Pracovníci správ připravili otázky společně s odborníky z Univerzity BOKU ve Vídni a sběr probíhal jak v terénu na území národních parků Šumava a Bavorský les, tak elektronicky.

Na vytipovaných místech bylo instalováno 34 automatických sčítačů, které 18. listopadu 2017 začaly počítat návštěvnost.

"Za období do 17. 11. 2018 jsme zaznamenali na území NP Šumava  2 020 000 návštěv. Ve stejném období bylo v NP Bavorský les zaznamenáno cca 1 360 000 návštěv. Největší návštěvnost v průběhu jednoho roku, 127 tisíc lidí, zaznamenal sčítač u Roklanského potoka na Modravsku a pak u výběhu s vlky v Návštěvnickém centru Srní se 116 510 návštěvami,“ informuje manažer projektu Josef Štemberk.

Zároveň se sčítáním návštěvníků probíhalo i jejich dotazován na 79 místech.

Z odpovědí vyplynulo, že 95 % návštěvníků považuje zřízení NP Šumava za smysluplné. Pro třetinu návštěvníků hraje existence národního parku velmi důležitou nebo velkou roli při rozhodování o návštěvě. V NP Bavorský les odpovědělo na tuto otázku stejně 58 % návštěvníků. Až 71 % dotazovaných si myslí, že rekreační možnosti na území NP Šumava nejsou vůbec nebo spíše nejsou omezeny, v NP Bavorský les je to 94 %.

Pouze 6,5 procenta respondentů by chtělo zmenšit bezzásahovou plochu a 15,5 % na to nemělo žádný názor. Nebyly přitom zjištěny žádné rozdíly mezi turisty a místními obyvateli.

"S tvrzením, že nově rodící se divočina přitahuje turisty, souhlasí 89 procent místních. V NP Bavorský les stejně odpovědělo jen 66 procent. Více než 70 procent souhlasí, že národní park zvyšuje kvalitu života v regionu a prakticky stejné procento dotazovaných souhlasí s tím, že národní park má pozitivní vliv na ekonomický rozvoj regionu,“ shrnuje další fakta mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák a dodává:

"V rámci hodnocení odpovědí se ukázaly i zajímavé paradoxy. Například více než 80 procent všech místních obyvatel souhlasí s tím, že mrtvé dřevo hraje důležitou roli pro biologickou rozmanitost lesa a pro přežití vzácných druhů. Ale zároveň tři čtvrtiny dotazovaných souhlasí s tím, že na plochách s mrtvým dřevem došlo ke ztrátě jedinečné přírody, a necelá polovina souhlasí s tím, že suché stromy odstrašují turisty.“

Projekt se také zaměřil na ekonomický přínos obou národních parků. Nocující hosté zaplatili za svůj pobyt v regionu NP Šumava průměrně 857,1 Kč na osobu a den. Jednodenní hosté utratili ve dni dotazování průměrně 290,8 Kč a místní obyvatelé a chalupáři pak průměrně 223,7 Kč na osobu.

"Výsledky nám odhalily nové výzvy. Určitě se zaměříme na zlepšování těch věcí, které v rámci projektu nebyly hodnocené příliš kladně. Dobrá zpráva je, že jsou řešitelné. Například se ukázalo, že lidé nejsou spokojeni s množstvím a kvalitou toalet na našich parkovištích. Už na změně pracujeme!“ hodnotí ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24