QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Virtuální kartu v Plzni lidé vítají, předplatné kupují jednoduše z mobilu

04.08.2019 13:40

Pořízení Plzeňské karty – stání u přepážek, nošení plastové kartičky v peněžence, nabíjení předplatného u bankomatů… to vše už začíná být minulostí. Doba jde dopředu a PMDP jsou v tomto velmi progresivní.

virtu

Cestující v Plzni si jako první v republice mohou nabíjet veškeré dostupné typy předplatného na chytrý mobilní telefon nebo na bezkontaktní bankovní kartu bez návštěvy přepážky. Stačí jim k tomu jen jednoduchá registrace v systému Virtuální Plzeňská karta.

Jak funguje Virtuální Plzeňská karta? Jaké jsou její výhody, jak ji získat atd.? Ptali jsme se přímo v PMDP.

„Stáhnete si do mobilu aplikaci Virtuální Plzeňská karta a provedete registraci. Ihned můžete začít s nákupem jednorázových jízdenek. V případě, že chcete nakupovat dlouhodobé jízdné, musíte udělat ještě jeden krok, a to je tzv. proces personifikace to znamená, vyplníte své údaje,“ vysvětluje Zbyněk Proška, vedoucí vývoje Plzeňské karty.

pmdp_Virtualni_karta_CityScreen1280x854

Vedoucí vývoje ukazuje, kde kartu registrovat (přímo na webu na adrese eshop.vitualnikarta.cz) nebo se můžete přihlásit přes mobilní aplikaci Virtuální Plzeňská karta (uvedenou aplikaci si stáhnete na Google Play nebo App Store). Pak už se jen registrujete…

Virtuální Plzeňskou kartu máte opravdu za chvíli. Nikam nemusíte chodit, vše zařídíte z pohodlí domova. Registrujete se, vyplníte údaje a už nakupujete předplatné. Tuto možnost určitě ocení i mimoplzeňští.

Na přepážku musí přijít jen ten, kdo chce využít slevu na předplatné. „U tohoto člověka musí proběhnout proces ověření, tzn. například student nebo senior, který chce využít slevu, si zažádá na svém profilu ve Virtuální kartě o využití slevy a následně přijde na naši pobočku, kde mu tento fakt ověříme. Musíme ověřit, že jde o uvedenou osobu,“ vysvětluje Zbyněk Proška a dodává: „Toto je bohužel věc, kterou lze v online světe udělat těžko.“

logo_Plzenska_Virtualni_Karta_RGB

Virtuální kartu můžete vázat k tzv. identifikátorům, tím je buď váš mobilní telefon nebo bankovní karta ev. více telefonů nebo karet. Nemáte tak ani problém v případě, že třeba používáte dva mobilní telefony – soukromý a služební.

Při jakékoliv ev. komunikaci (například se Zákaznickým centrem nebo Infolinkou PMDP), pokud budete potřebovat poradit apod., musíte znát jen váš e-mail a kód, který naleznete ve svém profilu.

Při kontrole ve vozech PMDP ukazujete revizorovi buď vaši bankovní kartu nebo QR kód ve vašem mobilním telefonu.

Při kontrole se pamatuje i na případy, kdy máte například mobil vybitý. Odpovědi na otázky Co se stane když… najdete na tomto odkazu.

Možná je třeba jen zmínit, že když už chcete Virtuální Plzeňskou kartu v mobilu, musíte mít tzv. chytrý telefon. Ale to je v dnešní době asi zcela jasná věc.

To, že dopravní podniky v Plzni jdou s dobou a myslí na pohodlnost cestujících je opravdu vidět. Nejen, že je nyní západočeská metropole prvním městem s virtuální kartou.

Od roku 2004 mohou cestující nakupovat přes elektronickou peněženku, už tolik let totiž takto funguje Plzeňská karta. Od roku 2010 si mohou kupovat jízdenky pomocí SMS zprávy.

V roce 2015 bylo pak ve všech vozech nainstalováno odbavovací zařízení, díky kterému lze zakoupit jízdné pomocí bezkontaktní karty. „Plzeň byla prvním městem v České republice, která měla stroprocentně pokrytý vozový park tímto odbavovacím systémem,“ upozorňuje René Vávro, tiskový mluvčí PMDP. 

V roce 2017 pak přibyla mobilní aplikace Moje plzeňská jízdenka a nyní je tu Virtuální plzeňská karta.

aplikace pmdp

A PMDP myslí i na ty, kteří chytré telefony a moderní technologie vůbec nevyužívají. Aby byli uspokojeni opravdu všichni, nechávají dopravní podniky v Plzni stále ještě možnost cestování na papírové jízdenky. Ty navíc můžete kupovat nejen  na prodejních místech, ale i u řidičů přímo ve vozech. I když jsou tyto jízdenky dražší, stále je cestující využívají.

Dobu ale nelze zastavit. Je to vidět i na Virtuální Plzeňské kartě. Jen za první měsíc a půl fungování si ji pořídilo 1650 lidí. Počet pořizovatelů se ale určitě rapidně zvýší po prázdninách.

Závěrem už snad jen jednu poznámku. Z Plzeňské karty nemůžete nabité předplatné převést na novou Virtuální kartu. Musíte jednoduše počkat, až vám skončí a nové předplatné už si pak nahrajete na Virtuální Plzeňskou kartu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24