Vláda vyhlásila nouzový stav! Ruší se vánoční trhy, restaurace zavřou ve 22 hodin

25.11.2021 17:18

Ve čtvrtek 25. listopadu vyhlásila vláda znovu nouzový stav v České republice. Platit bude už od půlnoci. Od zítřka budou platit nová opatření pro restaurace, kluby, hromadné akce apod.

vojtech

Nouzový stav bude platit 30 dnů, oznámila vláda po svém čtvrtečním jednání.

„Kdybychom měli vyšší proočkovanost, tak nouzový stav vůbec nepotřebujeme vyhlašovat,“ podotkl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nouzový stav kvůli epidemii koronaviru vyhlásila vláda poprvé vloni 12. března, podruhé byl vyhlášen 5. října 2020. „Dnes jsme rozhodli o tom, že vyhlásíme nouzový stav v České republice na dobu 30 dnů s účinností od půlnoci 26. listopadu,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Od pátku 26. listopadu od 18 hodin budou platit nová opatření. Zrušeny jsou adventní a vánoční trhy, restaurace, kluby a bary budou zavírat už ve 22 hodin. Mění se i kapacita hromadných akcí. Food courty v nákupních centrech budou moci fungovat jen v tzv. systému jídlo s sebou.

Restaurace, kluby a bary budou mít zavřeno od 22 do 4:59.

„U restaurací a v provozovnách, kde jsou taneční, herní aktivity apod. bude otevřeno pouze do 22 hodin. Adventní trhy platí to, že nebudou moci být provozovány. Jedná se o tzv. příležitostné trhy pro předvánoční období, ale celoroční tržiště, kde se prodává maso, ovoce apod. budou moci být otevřené,“ uvedl ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček.

V Plzni se kvůli tomuto nařízení musí zrušit již probíhající Adventní trhy, naopak provozovatelé farmářských trhů už oznámili, že trhy budou. "V sobotu Plzeňské farmářské trhy budou. Bohužel nebude na trhu občerstvení. Ale jinak se bude prodávat jako normálně," uvedli organizátoři.

Ministr Vojtěch uvedl, že všude ve službách platí nastavený režim O-N.

„Zakazuje se provozování vánočních adventních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Dále konzumace alkoholu venku. Zakazuje se konzumace v nákupních centrech, je možné si vzít jídlo sebou. Zpřísnění je pro konání akcí,“ uvedl Adam Vojtěch.  

Na akce typu spolková činnost, večírky, taneční, sportovní, volnočasové aktivity dětí bude omezen maximální počet, nově bude 100 osob.

„Jedinou výjimkou jsou pohřby, tam není omezení,“ řekl ministr zdravotnictví. Na sportovní utkání a akce, kulturní akce typu divadlo apod. bude nově povolena kapacita 1000 osob.

„Nechceme lockdown, protože si myslíme, že to k ničemu nepomůže,“ řekl ve čtvrtek po zasedání vlády premiér Andrej Babiš a apeloval znovu na očkování: "Lidé se neočkují kvůli nám politikům, ale kvůli sobě."

Ministr Karel Havlíček dále uvedl, že pro všechny omezené firmy bude znovu platit systém kompenzací. Zaveden bude i pro všechny živnostníky, kterým poklesne příjem o více než 30 %.

foto: vlada.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24