QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výstava v centru Plzně připomíná výročí narození Emila Škody – FOTKY

04.10.2019 19:27

Život významného podnikatele Emila Škody mapuje výstava ve Smetanových sadech v Plzni. Jeho 180. výročí narození připomínají před vědeckou knihovnou panely s fotografiemi.

1
234

Fotografie, které většinou pocházejí ze Státního oblastního archivu v Plzni a archivu Škodovky, ukazují proměnu skromného podniku v továrnu, která se vyrovnala nejvýznamnějším světovým strojírenským závodům, a často je i předčila.

Na panelech se zájemci dozví i o životě Emila Škoda. Jeden z panelů připomíná, jak Škodovka spoluvytvářela podobu města. Například pro zimní stadion v Plzni dodala Škodovka v letech 1968–69 ocelovou konstrukci o hmotnosti 591 tun. V šedesátých letech minulého století připravila hlavní tribunu sportovního stadionu ve Štruncových sadech pro sedm tisíc diváků.

"Emil Škoda patří bezesporu k nejvýznamnějším plzeňským podnikatelům a díky němu získala Plzeň na mapě industriálních měst světa nezpochybnitelné místo. Na konci 19. století patřil jeho podnik mezi největší strojírny v Evropě a byl zároveň nejvýznamnější zbrojovkou rakousko-uherské monarchie. Škodovy závody jednoznačně ovlivnily vývoj Plzně v technicky a kulturně vyspělé a moderní velkoměsto,“ sděluje primátor Martin Baxa.

Výstava bude ve Smetanových sadech k vidění po celý říjen.

FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24