QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranáři na Hracholuskách za sebou letos mají už více než 50 zásahů

06.08.2019 11:42

Dobrovolníci Vodní záchranné služby (VZS) na Hracholuskách nezahálí! Ošetřili už desítky úrazů a onemocnění a asistovali také u dvou velmi vážných případů. Jeden z nich skončil tragicky.

P1140111
P1140111P1140120P1140127P1140129P1140130RV_6

Zásahy vodních záchranářů vychází zhruba ze dvou třetin z vlastní hlídkové činnosti, ve zbytku těch nejzávažnějších případů VZS požádá o pomoc přímo Zdravotnické operační středisko krajské záchranné služby.

Pětičlenný tým tvoří velitel směny, plavčík, dva zdravotníci a praktikant. Systém funguje tak, že dispečer zdravotnické záchranné služby nebo vedoucí operátor směny nejprve vyhodnotí závažnost problému, se kterým se člověk obrátí na linku 155 nebo 112 a pak vyzve vodní záchranáře prostřednictvím systému hasičského záchranného sboru k výjezdu. Vše je otázkou několika málo desítek sekund.

Na Hracholuskách mají vodní záchranáři k dispozici dva čluny. Na menší člun poskytl dotaci Plzeňský kraj, větší, plechový, pořídilo ministerstvo vnitra. Na jejich řízení jsou potřeba speciální zkoušky. „Člun se neřídí jako auto,“ říká jeden ze záchranářů Karel Starý, který běžně jezdí jako člen výjezdové skupiny Zdravotnické záchranné služby (ZZS) v Rokycanech a u VZS působí během své dovolené. „Nezdá se to, ale člun má poměrně hluboký ponor a výkonný motor, takže dělá větší vlny, než parník, který po přehradě jezdí. K závažným případům spěcháme, ale zároveň musíme být obezřetní vůči ostatním drobným plavidlům,“ vysvětluje Starý.

Už 30. června vyjížděli vodní záchranáři k opilému mladíkovi, který vylezl na železniční Pňovanský most tyčící se 47 metrů nad hladinou vody. „Dle svědků skočil dolů, avšak nebyl jištěn žádným lanem. Po jeho skoku do vody se rozjela rozsáhlá pátrací akce. Po vodě na místo zamířil člun vodní záchranné služby, po zemi výjezdové skupiny ze základny ZZS Plzeňského kraje Stříbro. Z poslední komunikace se svědky na tísňové lince zaznělo, že muž se netopí, je na břehu a komunikuje. Vodní záchranná služba záhy potvrzuje, že pacient se jeví zcela v pořádku a nemá žádná viditelná zranění.. Je s podivem, že se tato událost obešla bez tragických či fatálních následků. Snad jeho pád zbrzdila křídla anděla strážného,“ říká s nadsázkou mluvčí krajských záchranářů Mária Svobodová.

Naopak případ tonutí čtrnáctiletého chlapce skončil tragicky. Ten přecenil své síly a utonul v přehradě 22. července. Případ se stal na druhé straně přehrady, než se nachází kemp Keramika, kde VZS sídlí. Standardní dojezdový čas je 20 minut, záchranáři to ale zvládli dříve a snažili se být nápomocni hasičům i dalším složkách záchranného systému. Přesto se mladíka nepodařilo oživit.

„K dispozici máme nejen dva zmíněné čluny, ale také sanitku, dva defibrilátory a další potřebné vybavení,“ ukazuje nám ošetřovnu Dagmar Štěpánková, zkušená zdravotnická záchranářka, která zde také tráví část své dovolené. Dodává však, že pokud se sejde dobrá parta, mění se práce v poslání i zábavu. V nepřetržitém provozu bude VZS pracovat na Hracholuskách až do konce prázdnin a dále o víkendech až do ukončení letní sezony. Do té doby se na VZS vystřídá více jak čtyřicítka záchranářů.

FOTO: Vítězslav Sladký

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24