QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Začíná rekonstrukce Červenohrádecké ulice, potrvá až do roku 2024 - FOTKY

28.06.2022 16:55

Začíná dlouhodobě plánovaná rekonstrukce Červenohrádecké ulice spojující Újezd a Červený Hrádek v plzeňském čtvrtém městském obvodě.

Červenohrádecká2
Červenohrádecká1Červenohrádecká2Červenohrádecká3Červenohrádecká4

Investory rozsáhlé stavební akce jsou město Plzeň a Správa a údržba silnic Plzeňského kraje.

Stavba, která zahrnuje kompletní rekonstrukci komunikace, vybudování chodníků a cyklostezek, veřejného osvětlení, dešťové kanalizace a přeložky inženýrských sítí, vyjde na téměř sto milionů korun. Opravou projde úsek od křižovatky Hrádecká x Staroveská před křižovatku s ulicí K Fořtovně. Rekonstrukce si vyžádá dlouhodobější omezení v dopravě. Hotovo by mělo být v srpnu 2024. Stavba zahrne kompletní rekonstrukci komunikace v celkové délce 1450 metrů na předepsaných 6,5 metru šířky silnice. Vznikne smíšená stezka pro chodce a cyklisty, nové veřejné osvětlení. Vybuduje se nová dešťová kanalizace a přeloží se inženýrské sítě. Město zároveň vybuduje nové zastávky městské hromadné dopravy. „Rekonstrukcí zmizí také nebezpečné místo v zaústění silnice K Fořtovně do ulice Červenohrádecká, kde vybudujeme novou okružní křižovatku,“ řekl Pavel Grisník, vedoucí magistrátního odboru investic.

Stavební práce začnou vytýčením sítí a přípravnými pracemi. V této fázi dojde k uzavírce od 11. července do 7. srpna, kdy se budou stavět výhybny pro městskou hromadnou dopravu v ulici K Fořtovně, v úseku za sjezdem ze silnice I/26, před křižovatkou K Fořtovně x Pod Hospodou. Zároveň v přípravné fázi dojde k úplné uzavírce Hrádecké ulice v oblasti Kyšická – Staroveská ulice. Uzavírka bude od 8. srpna do 4. září 2022.

Stavba je rozdělena do pěti fází.

1. a 2. fáze:

Jedná se úplnou uzavírku Hrádecké ulice, se začátkem před křižovatkou s ulicí Za kaštany a ulice Červenohrádecké od Hrádecké před křižovatku Červenohrádecká x Na Lukách (křižovatka blíže k návsi), v termínu od září 2022 (po skončení přípravné fáze) až do konce června 2023.

3. a 4. fáze

V termínu od července 2023 do května 2024 bude uzavřen úsek Červenohrádecké ulice, od křižovatky Hrádecká x Kyšická až před křižovatku Červenohrádecká x Na Lukách (křižovatka blíže k návsi), následně pak mezi křižovatkou Červenohrádecká x Na lukách a křižovatkou Červenohrádecká x K Fořtovně (bez této křižovatky). Další etapou bude uzavřen prostor křižovatky Červenohrádecká x K Fořtovně, ulice Pod Hospodou a část ulice K Fořtovně.

5. fáze

V této fázi, od června 2024 do konce srpna 2024, budou úplně uzavřeny ulice Pod Hospodou a část ulice K Fořtovně, v úseku Červenohrádecká – křižovatka K Fořtovně x Pod Hospodou.

Celkové náklady jsou 94,213 milionu korun bez DPH, z toho město Plzeň zaplatí 28,939 milionu korun a Plzeňský kraj zastoupený Správou a údržbou silnic Plzeňského kraje 65,274 milionu korun.

Foto: MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24