QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zájemci se mohou vydat vlakem do jinak nepřístupného areálu Škodovky

11.08.2020 7:17

Během léta už se v rámci festivalu Industry Open uskutečnily prohlídky řady výjimečných míst, která nejsou běžně přístupná. Teď se chystá další neobyčejná akce.

1

Organizátoři festivalu Industry Open už uspořádali řadu komentovaných prohlídek a výletů. Velký úspěch zaznamenaly především výlety historickým autobusem nebo návštěvy depa kolejových vozidel ČD. Poslední novince z letošního programu – komentovaným vyjížďkám vlakem do veřejnosti nepřístupného areálu Škodovky – budou patřit dva srpnové víkendy. První z jízd jsou plánované na víkend 15. a 16. srpna.

"Škodovka je nejen pro Plzeňáky pojmem. Ve své době zde pracovaly desetitisíce lidí z celého regionu. Víme, že řada z nich by se do areálu ráda znovu podívala. V současné době je jedinou pro veřejnost přístupnou částí areálu Techmania Science Center. Dlouho jsme se snažili najít způsob, jak v rámci festivalu zájemcům umožnit prohlédnout si areál i za jeho zdmi. Vzhledem k tomu, že nyní patří celé řadě různých majitelů a firem, byla dohoda poměrně komplikovaná. S ohledem na bezpečnost jsme se nakonec rozhodli pro komentované vyjížďky vlakem,“ vysvětlila Alena Fialová z organizace Plzeň – TURISMUS.

Na zážitkovou jízdu se zájemci vypraví z nádraží Jižní Předměstí a do Škodovky vjedou po vlakové vlečce. Projedou mezi historickými budovami kováren a hutí kolem strojírenských provozů až na konec areálu na Karlově. Ve vlaku je  průvodce seznámí s historií jedné z nejznámějších plzeňských značek.

"Účastníci se dozví celou řadu zajímavých informací, ať už o roli podniku v životě Plzně, o dělnících pracujících ve Škodovce nebo o historii jednotlivých provozů – kotlárně, dělovce, staré zbrojovce, ocelárně nebo slévárně. Řeč samozřejmě bude i o Karlově a současné podobě areálu,“ prozradil Lukáš Houška, průvodce zážitkovou jízdou do Škodovky. 

Během víkendu 16. a 16. srpna nabízí festival Industry Open také možnost podívat se do dosud nezrekonstruovaného Loosova interiéru v domě Huga Semlera na Klatovské třídě 19 a dále komentované prohlídky sklárny v šumavském Anníně.

Vstupenky na všechny akce festivalu Industry Open jsou v prodeji v Turistickém informačním centru vedle radnice a online na Plzeňské vstupence.

FOTO: Plzeň Turismus

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24