Zlatá stezka: pěší turistika bez hranic na Zelené střeše Evropy

14.06.2019 9:34

Putovat bez hranic po Zelené střeše Evropy, to je motto na Zlaté stezce. Zlatá stezka v Bavorsku už je deset let dobře známa, žlutě značená přes Hornofalcký a Bavorský les. Nyní společně s českou Zlatou stezkou vytváří největší síť pěších tras.

goldsteig
logo eulogogoldsteigpruvod ce

Až k horizontu se vlní pralesy, v údolích se třpytí horská jezera. Nádech zhluboka a svěží lesní vzduch naplní plíce, probudí srdce, pohladí duši. Zde nahoře, na Zelené střeše Evropy, je volnost bez hranic! Dole, na pěších stezkách rovněž. Tak popisují v Bavorsku přírodu přes kterou vede Zlatá stezka, nejdelší pěší turistická trasa v Evropě.

Zlatá stezka je nejen mezinárodní, ale i nejdelší a nejrozmanitější, s řadou ocenění v Německu. V červnu 2018 byla otevřena její „sestra“ v Čechách- česká Zlatá stezka, je spojená s německou částí historickými stezkami mezi Bavorskem a Českou republikou, které nyní byly integrovány do sítě Zlaté stezky: Bavorská cesta, Česká cesta, Vintířova stezka…

Putovat bez hranic můžete nyní od Dunaje až po Šumavu! K 660 km bavorské Zlaté stezky  se nyní přidává 289 km české sourozenecké cesty. Společně s napojovacími cestami a příčnými spojeními tak vznikla mezinárodní turistická síť cest se 13 hraničními přechody o délce přes 2000 km.

Bavorský les, nejstarší německý národní park a jediný prales, je hluboce srostlý s národním parkem Šumava na české straně. Společně oba parky utvářejí největší souvislé lesní pohoří ve střední Evropě. Přírodní ráj v srdci kontinentu je nedotčený a divoký a nyní je propojen systémem pěších turistických tras – Zlatou stezkou.

Trasy vedou tajemnými lesy, neporušenými vřesovišti, divokými říčními údolími, podél zámků, hradů a malebných městeček. Putovat můžete po stopách Keltů a Chodů, obchodníků, pašeráků a svatých, v místech, kde se rýžovalo zlato, po stezkách, po kterých se kdysi přepravovala sůl- “bílé zlato”- od Dunaje do Čech.

Turistům se nabízí celá řada ubytování, kde mohou ochutnat regionální speciality, oddechnout si, načerpat energii- a pak jde se dál, po Zlaté stezce, Zelené střeše Evropy, kde je volnost turisty nekonečná.

Na světě je už i řada turistických materiálů ke Zlaté stezce. Nyní vyšel i užitečný etapový průvodce pro Zlatou stezku v Bavorském a Hornofalckém lese. Seženete ho v Informačním centru Plzeňského kraje a Bavorska v Plzni na náměstí Republiky. Infocentrum Bavorska najdete také v Českých Budějovicích v ulici Karla IV. Více podrobností o infromačních centrech Bavorska najdete na portále http://bavorsko-cechy.eu

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24