12.12.2024 18:57
12.12.2024 13:38
Na Čtyřce jsou nová parkovací stání. Obvod do nich investoval více než 1 milion korun
12.12.2024 12:11
V objektu v ulici Pod Všemi svatými v Plzni na Roudné vznikne evakuační středisko
Servírování ze stříbra a delikátní menu! Studenti hotelovky se blýskli před experty
Studenti Hotelové školy v Plzni znovu potvrdili dobrou pověst své školy. Tentokrát se blýskli svým uměním před zraky tisíců diváků i známých odborníků na Žumebrově vařečce. Podívejte se na fotky.
Studenti Hotelové školy Plzeň o sobě znovu dali vědět. Tentokrát se představili v Plzni na Žumberově vařečce, kde se předvedli ve zhruba hodinové show. Za výkon je ocenil i šéfkuchař Jaroslav Sapík. Gastronomické dovednosti prezentovali žáci 2. a 4. ročník oboru hotelnictví a cestovního ruchu.
Žáci z Hotelové školy v Plzni se v minulosti blýskli na řadě mezinárodních soutěží a za sebou mají mimo jiné i uspořádání recepce pro diplomaty na velvyslanectví v Berlíně. Teď své dovednosti předvedli pod vedením učitelů Petra Berky a Martina Havlíka nejen expertům, ale i návštěvníkům na Žumberově vařečce, která se o víkendu odehrála na loukách u svatého Jiří na Doubravce.
"Divákům žáci předvedli přípravu čtyř chodového menu, které bylo zaměřeno na českou kuchyni, přímo na podiu s podrobným komentářem. Hosté mohli ochutnat například paštiku s kachními játry, krémovou česnečku, kuřecí Supréme s houbovým ragú a hráškovým pyré a jako dezert jogurtový knedlíček s medovou švestkou. Veškeré chody mohli vybraní hosté ochutnat u slavnostně prostřené tabule, kde žáci hosty obsluhovali," popisuje Petr Berka.
Víno se servírovalo sommelierským způsobem. Za to si uznání vysloužila Eliška Steinerová, která má za sebou už několik sommelierských soutěží a nedávno se umístila na 4. místě na Mistrovství České republiky v sekání sektů.
"Servírované pokrmy překládali hostům ze stříbra a servírovali pomocí glošů. V průběhu stolování seznámili hosty se společenskými pravidly a etiketou v restauracích. Vystoupení našich žáků se velice líbilo nejen hostům festivalu, ale také profesionálním kuchařům, kteří zde soutěžili za své restaurace o nejlepší pokrm. Moc nás potěšilo, když nám osobně poděkoval pan Sapík, který žáky pochválil za krásný výkon," uzavírá Petr Berka.
Tradiční Žumberova vařečka proběhla o víkendu u svatého Jiří na Doubravce a na akci dorazily tisíce milovníků dobrého jídla. kromě ochutnávek se ovšem strhlo také velké klání plzeňských restaurací. Podrobnosti najdete v článku zde.
FOTO: Petr Berka