QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Bujesilech odhalili myslivci památník svatému Hubertovi

21.06.2014 16:00

V Bujesilech odhalili myslivci památník svému patronovi svatému Hubertovi. Nechyběly odborné projevy, myslivecké troubení ani závěrečné opékání špěkáčků. Prohlédněte si fotografie!

Příznivci Mysliveckého sdružení Stráně Bujesily společně s místními myslivci, pozvanými hosty a dalšími zájemci o tohoto koníčka oslavili svého patrona svatého Huberta odhalením památníku nedaleko obce.

Svatý Hubert pocházel z velmi bohaté šlechtické rodiny. Byl výborným lovcem, milovníkem hýřivých zábav i lidumilem s dobrým srdcem. Legendy o něm povídají, že po těžkém životním osudu jej oslovilo v přírodě při lovu nečekané setkání s jelenem, který měl mezi parožím zářící kříž. Promluvil k němu nadpřirozený hlas, který se ho zeptal: "Huberte, proč stále lovíš a honíš zvěř. Je na čase, abys začal hledat mě, který se za tebe obětoval." Po tomto zážitku se Hubert stal knězem.

"Úvodního slova se po slavnostním troubení sourozenců Kučerových z Kozolup ujal Milan Trnka – předseda MS Stráně Bujesily, aby přítomné přivítal na této na Rokycansku nevšední akci. Její datum nebyl vybrán náhodně, vždyť červen je označován nejen jako měsíc mláďat, ale především myslivosti. Ta v sobě zahrnuje řadu aktivit od péče o zvěř až po společenské aktivity, kterých na malých obcích příliš není. Myslivci jsou tak někdy jedinými nositeli kultury. Poté se průvod necelé stovky lidí pomalu odebírá na místo," prozradil předseda rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis.

Památník je v místě, kde se scházejí čtyři cesty.

Při odhalení památníků promluvila řada hostů, například projev PhDr. Ireny Bukačové – ředitelky Muzea v Mariánské Týnici byl věnován historii svatého Huberta, který je uznávaným patronem lovců a myslivců. Vlastní vysvěcení provádí páter Vrbenský z farnosti Kralovice. Vše bylo protkáno loveckým troubením pro umocnění kulturního zážitku.

"Jsme rádi, že jsme mohli být při tom a strávit příjemné odpoledne s partou sympatických lidí, kteří k přírodě mají opravdu blízko. Úplný závěr obstaral přípitek, opékání špekáčků, prohlídka myslivecké výstavy a přátelské posezení v místním kulturním domě na návsi, kde se koncentruje kulturní dění v obci," doplnil Moulis.

FOTO: Pavel Moulis

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24