Bramborový salát pokaždé jinak

24.12.2012 14:42

Štědrý večer bez bramborového salátu by nebyl ten pravý. I když bramborový salát nechybí téměř na žádné vánoční tabuli, každý je jiný a originální. Slyšeli jste už o bramborovém salátu s jablky?

Bramborový salát patří k letité tradici české vánoční tabule již od nepaměti a se smaženým kaprem tvoří neodlučitelné vánoční duo. Každý si však svůj recept upravuje podle vlastních chutí a fantazie. V kuchařkách a na internetu se doslechnete dokonce i o bramborovém salátu bez brambor.

Ke zdravější variantě salátu se přiklání paní Emílie z Předenic, která mezi základní suroviny zahrnula i jablečnou složku. „Bramborový salát připravuji z vařených brambor, jemně nastrouhané kořenové zeleniny a na kostičky nakrájeného jablka. Salát je pak zdravý, dietní a osvěžující,“ prozrazuje své tajemství QAPu.

Zato paní Libuše z Plzně na štíhlou linii příliš nehledí a raději sobě a své rodině připravuje klasický „plnotučný“ salátek. „Místo Gothaje používám raději menší množství kvalitní šunky. Zelenina v salátu nám chutná nejlépe sterilovaná (Moravanka), která je lehce pikantní. Jinak vejci a majonézou do salátu nešetřím,“ říká.

Neobvyklý recept zkusila například i paní Jaroslava ze Slovan v Plzni. „Místo vařených brambor jsem do salátu použila vařenou cuketu. Salát nám chutnal, ale více než na Štědrý večer se salát hodí spíše pro letní kuchyni, kdy je cuketa v sezóně,“ tvrdí.

Variant a možností bramborového salátu existuje jistě bezpočet. Někdo se přiklání k vegetariánské variantě, někdo přidává místo majonézy bílý jogurt, smetanu nebo jen zálivku z olivového oleje.

foto : Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT