14.12.2024 17:34
14.12.2024 12:23
Betlém na náměstí Republiky už brzy doplní Jezulátko. Tradiční průvod vyjde od biskupství
14.12.2024 10:12
Tragická dopravní nehoda u Plzně. Chodec střet s vozidlem nepřežil
Co je to medovina a jak se vyrábí?
Na plzeňských Vánočních trzích můžete koupit i tradiční nápoj, který se teplý nyní opravdu hodí, medovinu. Ne všechny jsou ale stejné. QAP zjišťoval u prodejce, jak se vyrábí. Víte, že se jí říká medové víno? Víme proč.
Tradiční nápoj zvaný medovina nemůže chybět na Vánočních trzích. QAP se vydal zjisti o tomto nápoji bohů více. Víte, že se medovina dá také nazvat medovým vínem?
Medovina nebo také včelovina je známá jako nápoj bohů. Je rovněž brána jako jeden z nejstarších alkoholických nápojů. "Bývala podávána jako nápoj zvláštních příležitostí a pro obyčejné a chudé lidi nebyla dostupná. Staletí byla také považována za nápoj lásky. Archeologické nálezy potvrzují, že medovinu využívaly všechny nejstarší civilizace," řekl QAPu obchodní zástupce firmy Včelco, která prodává medovinu ověnčenou mnoha medailemi, Vladislav Drnovec.
Jak nenaletět a koupit tu správnou medovinu?
"Důležité je medovinu před koupí ochutnat, není medovina, jako medovina," vysvětluje Drnec. "Na trhu je dostupné velké množství medovin, ale jsou mezi nimi rozdíly. Je to stejné jako s vínem, koupíte krabicové za dvacku i dobrou lahev za pár stovek korun," dodává. Při koupi dejte pozor na obsah alkoholu, kvašené medoviny mají mezi 12 - 14%. Pokud mají více, mají přidaný líh. "Medovina musí být čistá, bez zákalu a sedimentu," doplňuje radu prodejce. "Dobrá medovina je na pohled křišťálově čistá a na skle zanechává při mírném kroužení tzv nohy," tvrdí Drnovec s tím, že jednoduše se máte při koupi řídit i chutí. Pokud vám vyhovuje sladkost a chuť, našli jste právě svou medovinu.
Jak podávat medovinu?
Medovinu lze pít teplou i studenou, podle nálady a počasí. Chlazená je nejlépe podávat s teplotou 12-16 stupňů. "Teplou neohřívejte na více než 55 až 60 stupňů, pak by vám zhořkla a vypěnila jako med," radí zkušený prodejce.
Jak se vyrábí medovina?
"Výrobní postup je vlastně podobný, jako u vína. Jen místo hroznů máte med," vysvětluje Drnovec s tím, že proto se jí v originále říká Honey wine neboli medové víno. Základními surovinami je med a voda. Kvalita a unikátnost medoviny závisí na medu a také na kvalitě vody. Med se rozmíchá ve vodě a krátce se povaří. Na sto litrů medoviny je třeba 50 kg medu. Slad, který vznikne povařením medu s vodou, se přečerpá a ochladí na fermentační teplotu. Pak se přidají kvasinky a jde se na fermentaci, druhou fázi výroby. Ta je delší, kvašení trvá až tři měsíce. Kvasinky pak ke konci této fáze výroby klesají ke dnu. Během téhle části vzniku medoviny je nápoj neprůhledný a to právě kvůli kvašení. Pak se tzv mladina po kvašení stáčí do nádob, kde zraje na výslednou medovinu. To je fáze třetí. A ta je nejdelší. Čím je zrání delší, tím je medovina kvalitnější. Více o medovině najdete na stránkách firmy Včelco, která prodává medovinu ověnčenou mnoha oceněními a medailemi. "Máme ocenění například Zlatý klas 2008, Zlatá salima 2008, mezinárodní ocenění z USA, a mnoho dalších," vysvětluje ještě prodejce Drnec.