12.12.2024 13:38
12.12.2024 12:11
V objektu v ulici Pod Všemi svatými v Plzni na Roudné vznikne evakuační středisko
12.12.2024 11:12
Čtrnáctiletí chlapci utekli při vycházce. Pátrá po nich policie
Dobroty, které nesmí chybět na Štědrovečerním stole
Na správném českém štědrovečerním stole by neměly chybět rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a kuba. Receptů například na bramborový salát existuje bezpočet a každý je trochu jiný. QAP.cz Vám nabízí "...takovou tu českou klasiku..."!
Na správném českém štědrovečerním stole by neměly chybět rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a kuba. Receptů například na bramborový salát existuje bezpočet a každý je trochu jiný. QAP.cz Vám nabízí "...takovou tu českou klasiku..."!
Rybí polévka
Co rodina, to snad jiný recept na vánoční dobroty a samozřejmě i rybí polévku. V tomto receptu najdete tip na jednoduchou a chutnou rybí polévku, jako od babičky!
Na rybí polévku potřebujete: rybí hlavy, rybí vnitřnosti, kořenovou zeleninu, cibuli, muškátový květ, sůl, zelenou petržel, rohlík nebo housku a trošku másla nebo tuku.
Postup: rybí hlavy povaříme, vyndáme a vývar přecedíme. V něm povaříme na drobno nakrájenou kořenovou zeleninu. Ve vedlejší nádobě osmahneme na másle či tuku cibuli a na ni vložíme na kousky pokrájené vnitřnosti (mlíčí a jikry), osolíme a chvíli dusíme. Pak hotové vnitřnosti a kousky rybího masa z uvařených hlav vložíme do připravené polévky a povaříme. Nakonec přidáme trochu muškátového květu a zelenou petržel. Pokud nemáme na zahuštění polévky jikry, nahradíme je troškou krupice, kterou za stálého míchání osmahneme na másle a opražíme do světle hněda a poté nasypeme do polévky. K polévce přidejte kostičky osmaženého bílého pečiva.
Bramborový salát
Na bramborový salát jako od babičky potřebujete: 1 a půl kg menších brambor uvařených ve slupce, půlku středně velké cibule nadrobno nakrájené, půlku lžičky moučkového cukru, 1 lžíci oleje, 5 sladkokyselých okurek nadrobno nakrájených, 300g jemně nakrájeného salámu turista, 6 natvrdo uvařených a na drobno nakrájených vajec, 1 větší balení majonézy, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 špetky soli a špetku pepře.
Postup: cibuli, moučkový cukr, olej, sladkokyselé okurky, salám, vejce dobře promícháme ve velké míse, přidáme na kostičky nakrájené vychladlé brambory, lehce posolíme. Vedle si smícháme majonézu a plnotučnou hořčici, vmícháme je do mísy s bramborami a ostatními ingrediencemi, když je vše důkladně promíchané, mísu vložíme do lednice a necháme uležet do druhého dne.
Smažený kapr
Na smaženého kapra potřebujete pochopitelně kapra nebo kapří maso, hladkou mouku, vajíčko, strouhanku, pepř, sůl a olej.
Postup: Kapra naporcujeme, omyjeme a osušíme. Mezitím si připravíme trojobal. Kapra osolíme a opepříme. Řízky prvně obalíme v mouce, pak v osoleném a opepřeném vajíčku a nakonec ve strouhance. Celý postup můžeme opakovat ještě jednou, aby byl kapr víc křupavější. Kapra smažíme dozlatova na rozpáleném oleji a pak je lehce utřeme do ubrousku. Na talíř přidáme kolečko citrónu.
Kuba
Receptů na Kubu je opět spousta, nabízíme Vám jednu z nejjednodušších variant, která neodradí od přípravy Kuby ani kuchaře - amatéra.
Na Štědrovečerního Kubu potřebujete: asi 300 g krup, 300 g čerstvých nebo 50 g sušených hub, 60 g vepřového sádla, jednu cibuli, dva stroužky česneku, majoránku a mletý pepř.
Postup: Kroupy uvaříme s česnekem, solí, kmínem a částí sádla doměkka. Sušené houby uvaříme zvlášť a posekáme na drobno. Do vymaštěného pekáče klademe střídavě vrstvu krup a hub. Poslední vrstvou jsou kroupy. Povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a pečeme v troubě asi 25-30 minut.