04.08.2025 14:40
04.08.2025 10:54 04.08.2025 14:29
U Plzně se střetla dvě vozidla. Silnice je neprůjezdná - FOTKY
03.08.2025 18:18
Čtěte nejnovější předpověď počasí pro Plzeňský kraj
Inspekce našla v Kauflandu falešné kakao
Kaufland musí z prodeje stáhnout polské kakao Grande Cocoa drink plus vitamins. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v něm odhalila rozemleté kakaové slupky, což je častý způsob padělání kakaa.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila v kakau dováženém z Polska namleté zbytky slupek. Falšování kakaa Grande Cocoa drink plus vitamins už přitom odhalila v loňském roce, letos zkusil výrobce jinou ´taktiku´.
Inspekce nařídila společnosti Kaufland Česká republika v.o.s. stáhnout a neuvádět do oběhu nápoj Grande Cocoa drink plus vitamins, instantní směs pro přípravu kakaového nápoje, 600g. Výrobě v některých šaržích nevyhověl z hlediska obsahu kakaového prášku.
Testované vzorky kakaa z Kauflandu obsahovaly o přibližně 20% méně kakaa oproti údajům uvedeným na obalu, čímž se výrobce dopustil klamání spotřebitele. SZPI ale zjistila falšování u jmenovaného nápoje opakovaně. "Inspekce v minulosti prokázala, že polský výrobce kakaový prášek nahrazoval levnější sacharózou a distributor musel nevyhovující šarži koncem roku 2011 stáhnout ze své obchodní sítě. Při opakované kontrole, která byla v uplynulých dnech uzavřena, nevyhověly ve stejném parametru další dvě šarže produktu. Laboratorní testy SZPI přitom prokázaly, že u těchto šarží výrobce používal odlišnou metodu podvodného nastavování obsahu kakaa. Jedna pětina kakaa byla tentokrát nahrazena rozemletou dřevitou hmotou z kakaových slupek, které mají být během výroby kakaa odstraněny," informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že výrobce se tak prokazatelně pokoušel pokračovat v praxi klamání spotřebitele tím, že přišel se sofistikovanější a pro dozorové orgány obtížněji detekovatelnou metodu falšování.
"Padělatelé kakaa historicky používají zejména tři způsoby nahrazování drahého kakaového prášku a tento polský výrobce učebnicově uplatnil hned dva z nich,“ uvedl Ing. Petr Cuhra, ředitel pražského inspektorátu SZPI a dodal: "Příměs z rozemletých kakaových slupek jsme identifikovali díky laboratornímu průkazu přítomnosti tryptamidu kyseliny lignocerové, který je pro tento typ falšování charakteristickým markerem.“