03.06.2025 14:36
03.06.2025 12:10
Co si přejí obyvatelé Trojky? Výsledky hlasování v participativním rozpočtu jsou tu
02.06.2025 13:10
Plzeňská teplárenská ukončila topnou sezonu
Jarní závitky pro lepší jarní náladu
Jaro se pomalu blíží, a proto je na čase začít s lehčí stravou. Pravé vietnamské závitky budou neobvyklou specialitou a kuřecí závitky skvělou lehkou večeří pro celou Vaši rodinu.
Vietnamské jarní závitky
Ingredience
4 ks rýžového papíru,
250 g vepřového mletého masa,
2 vejce,
25 g rýžových nudlí,
1 kedluben,
1 mrkev,
20 g čínských hub,
2 jarní cibulky
troška koriandru,
1 cibule,
1 lžíce omáčky Thai Pride,
1 lžička glutamanu sodného,
1 hrst fazolových klíčků,
2 lžíce slunečnicového oleje,
4 dcl teplé vody na namáčení surovin
Příprava
Připravíme si jednotlivé suroviny: rýžové nudle dáme změknout do teplé vody, pak je nastříháme na cca 5 cm. Houby taktéž namáčíme v teplé vodě, aby změkly, pak je nasekáme na nudličky. Kedlubnu i mrkev zpracujeme na tenké nudličky. Cibule a koriandr nasekáme najemno. Maso vložíme do mísy, vklepneme vejce, koření, rybí omáčku Thai Pride, glutamát, klíčky, nudle, houby, zeleninu, cibuli a vše řádně zpracujeme rukama.
Rýžový papír připravíme dle návodu – namočíme do teplé vody, položíme na vlhkou utěrku, vyčkáme do jeho změknutí. Poté na něj položíme porci masové nádivky, přehneme obě strany a srolujeme do závitků. Takto zhotovené závitky smažíme zprudka na rozpáleném oleji dokřupava.
Jarní kuřecí závitky
Ingredience:
těstovinové pláty na jarní závitky 8 kusů
olej 1 l
hnědý cukr 1 lžíce
podzemnicový olej 2 lžíce
čínské zelí 150 g
asijská rybí omáčka 2 lžíce
mrkev 1 ks
česnek 2 stroužky
jarní cibulka 1 svazek
asijská ústřicová omáčka 1 lžíce
kuřecí prsa 250 g
Příprava
Všechnu zeleninu očistíme na nakrájíme na nudličky. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky.
Na vyšší pánvi rozpálíme olej a kostky kuřecího na něm osmažíme. Přidáme mrkev a česnek a opékáme další minutu. Nakonec do směsi přidáme zbytek zeleniny. Směs ochutíme omáčkami a podle chuti osladíme.
Plátky na závitky rozložíme, doprostřed každého plátku dáme 2 lžíce náplně a plátky složíme.
Na pánvi nebo ve fritovacím hrnci rozpálíme olej a závitky v něm dozlatova smažíme.
Ihned podáváme.