Jdete podat žádost o pas? Obrňte se a vezměte si svačinu, je to na dlouho

10.05.2012 20:33

Pokud jste se žádostí o pas čekali až na poslední chvíli, tak se připravte na perný den, který nejspíš strávíte v Plzni na pasovém. Fronty jsou tady a čekání je na několik hodin.

P5104967
P5104969P5104965P5104966P5104967P5104968

Od konce června přestávají platit zápisy dětí do cestovních pasů. Proto musíte své ratolesti nechat udělat vlastní pas nebo občanku, pokud chcete vycestovat na dovolenou. Jestliže jste ale ještě žádost nepodali, připravte si pevné nervy, pití a svačinu. Na pasovém jsou pořádné fronty!

Kdo nechal žádost o pas na poslední chvíli, má před sebou perný den, který nejspíš z velké části pročeká na magistrátu na plzeňském náměstí. Tady totiž čekárna praská ve švech. Lidé hromadně žádají především o dětské pasy. Právě 26. června totiž končí platnost zápisů dětí do cestovních pasů.

Kolem poledního nebo v jinou dobu, je to fuk. Když na odbor cestovních dokladů přijdete, je tu narváno. Obvykle prázdný dětský koutek je okupován dítky a mnozí rodiče si ani nemají kam sednout. "Přede mnou je asi 60 lidí, to mi potvrdila paní na recepci podle čísel, takže jdu vyzvednout jen svůj pas. Na to nemám nervy, tady," konstatovala mladá maminka u dveří.

"Chtěli jsme se objednat, ale nejde to, až někdy na červen. Je to děsný, zase si někdo vymyslel pitomost," naráží paní Veronika na konec platnosti zápisu dítěte do pasu. A má pravdu, dětský doklad je jen starost navíc a pro mnohé teď kupa času v dusném a nedýchatelném prostoru plzeňského magistrátu. Dětský koutek je nacpaný, vzduch zde zcela chybí stejně jako místa k sezení.

Kdo jdete na pasové bez objednání, doporučujeme svačinu, pití, něco ke čtení a dětem hračky nebo nejlépe přenosné DVD s pohádkou!

Kde se objdnat a co je pro žádost na pas třeba?

Potřebujete jen rodný list a s dítětem musí přijít jeden rodič s občankou. To je dobrá zpráva. Objednat se můžete zde, ale data nyní nejsou příjemná. Ve čtvrtek 10. května bylo uvolněno 8 dní z června a už jsou plné. Na ty další se zatím objednat nelze.

Rezervační systém ale sledujte a naději neztrácejte. Na pas budete ale čekat 30 dní, to je maximální doba, kterou na vydání pasu úřady mají. Co se bude ale dít, pokud budou pasová oddělení zahlcena podobně, jako tomu bylo v případě hromadných výměn starých občanek, to se neví.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT