26.12.2025 8:32
25.12.2025 18:59
Vánoční tramvaj jezdí i mezi svátky. Plzeňská „Vánočka“ navíc bojuje v anketě
25.12.2025 13:52
Tragédie v obci u Úněšova: mladík se vážně zranil a zemřel
Jemná pórková polévka
Opravdu skvělým pokrmem je pórková polévka. Ta Vás v těchto dnech nejen zahřeje, ale se sýrem, který můžete přidat Vás i zasytí. Je jemná, zdravá a plná vitamínů.
Ingredience:
1 středně velký pórek
1 mrkev
1 menší petržel
máslo + hladká mouka na jíšku
kostka bujónu
tenké nudle nebo písmenka
Příprava:
Pórek překrojíme podélně a poté krájíme na jemné nudličky. Očištěnou mrkev a petržel nastouháme na jemném struhadle a vše dáme společně vařit do cca 1,5 l vody. Mezitím si připravíme světlejší jíšku a necháme vychladnout.
Když je pórek i zelenina měkká, přidáme kostku bujónu, zahustíme jíškou a provaříme cca 20 minut. Nakonec přidáme jemné nudličky nebo písmenka a je hotovo.
Tato polévka se vyznačuje velmi jemnou zeleninovou chutí a přitom může klidně posloužit i jako dobrá večeře, pokud si k ní přikousnete opečený toast z bílého chleba jen tak na sucho nebo zapečený se sýrem.