Kupujete dětem čokoládové velikonoční pochoutky? Možná se nejedná vůbec o čokoládu!

29.03.2015 18:03

Dva velikonoční zajíčci stejné velikosti, oba zabalení v pestrobarevném staniolovém obalu a navíc od stejného výrobce. V jednom případě si kupujete čokoládu, ve druhém cukrovinku označenou jako kakaová pochoutka. Jaký je v tom rozdíl?

Velikonoční zajíčci_foto

Velikonoční pomlázku bez čokoládových zajíčků či vajíček si nejspíš dokáže představit jen málokdo. Není však všechno zlato, co se třpytí a pod krásně vyhlížejícím obalem nemusíte vždy narazit na opravdovou čokoládu. Vyplatí se dobře číst etikety.

Na trhu najdeme různé druhy čokolády, které definuje vyhláška. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou pak diktuje také nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny. Velikonoční figurky jsou nejčastěji vyrobeny z čokolády mléčné, která je mezi spotřebiteli nejoblíbenější. Aby mohl výrobek nést takový název, musí obsahovat nejméně 25 % celkové kakaové sušiny, 14 % mléčné sušiny a minimálně 3,5 % mléčného tuku. Pro mléčnou čokoládu vyšší jakosti, označovanou také jako "extra", jsou pak stanoveny vyšší nároky – 30 % kakaa a 18 % mléka.

Takzvané čokoládové pochoutky se sice v našich obchodech objevuji již méně, stále je ale možné na ně narazit v podobě velikonočních figurek určených zejména dětem. Pro ty bychom chtěli jen to nejlepší. Co se tedy skrývá ve složení výrobků, které nemohou nést název čokoláda?

"Na prvních místech se objevují cukr, ztužený palmojádrový nebo jiný tuk a sušená mléčná syrovátka. Až pak zpravidla následuje kakao, v případě našeho zajíčka jde o 4 %. Cena takových výrobků sice může byt nižší, jejich kvalita tomu ale odpovídá," konstatuje Daniel Pavlis z dTestu.

Pravá čokoláda s vysokým podílem kakaa přitom obsahuje vyšší podíl theobrominu a kofeinu, což jsou látky, které mohou mít povzbuzující účinky. A určitě si na ní víc pochutnáte. Je ovšem pravda, že také do čokolády mohou dnes přijít i jiné a levnější rostlinné tuky nekakaového původu.

"Kromě kakaového másla může byt přidáván i některý ze šesti schválených druhů tuků tropického původu. Pokud však čokoláda takové tuky obsahuje, musí být na obalu uvedeno, že vedle kakaového másla obsahuje i rostlinné tuky. Jejich celkový obsah ve výrobku nesmí být vyšší než 5 %," doplňuje Pavlis.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima