Masové tipy na velikonoční stůl

03.04.2012 8:48

Velikonoce jsou za dveřmi a proto vám internetové noviny QAP.CZ přináší pár tipů na dobroty na váš velikonoční stůl. Připravte si Velikonoční roládu se špenátem nebo klasickou nádivku.

Velikonoce jsou tady a jako každé svátky znamenají plný stůl dobrot. QAP.CZ vám přináší recept na Velikonoční roládu se špenátem a na klasickou nádivku.

Velikonoční roláda se špenátem

Co potřebujete na 4 porce
250 g čerstvého špenátu
1 lžíce másla
1 cibule
2 stroužky česneku
3 vejce
sůl a pepř
600-800 g hovězího nebo telecího libového masa

Jak na to
Špenát spaříme vroucí vodu, scedíme a nadrobno nasekáme. Na pánvi zpěníme na lžíci másla drobně nakrájenou cibuli a nasekané stroužky česneku, přidáme špenát, zalijeme ho rozšlehanými vajíčky se solí a pepřem. Mícháme, až se vejce srazí, a pak necháme trochu zchladnout. Připravíme si plát z 600-800 g libového masa. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Pokryjeme nádivkou, srolujeme, svážeme provázkem, vložíme do pekáčku, podlijeme, přidáme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Vložíme do horké trouby a pečeme 15 minut při vyšší teplotě. Potom teplotu zmírníme a zvolna pečeme doměkka. Podle potřeby podléváme a poléváme šťávou. Nakonec šťávu přecedíme a zahustíme kouskem másla. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Velikonoční masová nádivka

Co potřebujete
500 g vepřové plece
250 g uzeného masa
5 vajec
1 sendvič
¼ l mléka
1 svazek petrželové natě
nasekané kopřivy
sůl a pepř
máslo

Jak na to
Sendvič nakrájíme na kostky, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali žloutky a necháme odležet. Vepřové maso a uzené maso uvaříme každé osobitně, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Nadrobno nasekáme kopřivy a nebo jiné jarní bylinky, kopřivy spaříme před nasekáním horkou vodou. Kostky sendviče, maso a kopřivy smícháme, mírně osolíme a okořeníme mletým černým pepřem. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč vymastíme silnou vrstvou másla, nalijeme nádivku, urovnáme, povrch pokapeme máslem a upečeme ve vyhřáté troubě.

Velikonoční aspik

Co potřebujete

5 vajec
3 sterilované sladkokyselé okurky
1 kapie nakládaná v oleji
1 cibule
1,5 dl vody
15 g želatiny
1 lžíce octa
sůl a pepř
1 lžíce hořčice
250 g majonézy

Jak na to
Natvrdo uvařené a oloupané vejce, okurky, kapii a cibuli nakrájíme na kostky a vložíme do větší mísy. Ve vodě rozmícháme želatinu podle návodu od výrobce, zahřejeme, nesmí se ale vařit, přidáme ocet a necháme chvíli chladnout. Vylijeme do mísy s nakrájenými ingrediencemi, osolíme a opepříme dle chuti, přidáme hořčici, majonézu, promícháme a vylijeme do studenou vodou vypláchnuté formy (např. forma na věnec). Na chladném místě necháme aspik ztuhnout.

zdroj: recepty-recepty.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT