15.12.2024 10:32
15.12.2024 8:29
V Plzni vznikl nový prostor, kde najdou útočistě děti a mladí lidé v náročné životní situaci - FOTKY
14.12.2024 17:34
Z loupežného přepadení pošty v Tlučné byl obviněn pětapadesátiletý muž
Mnoho majonéz na trhu je šizených a převažující složkou je voda
Časopis dTest tentokrát testoval složení a kvalitu majonéz na trhu. Z celkového počtu 17 jich 7 neobstálo. Kamenem úrazu se stal nedostatek vaječných žloutků ve složení či klamavé údaje o složení majonézy.
Majonézy jsou na dnešním trhu více než šizené. Některé nesplňují ani vyhláškou stanovené minimum obsahu žloutků v produktu, které činní pouhý jeden vaječný žloutek na kilo majonézy. Na tomto prohřešku pohořely tři ze 17 testovaných majonéz. produkty testoval opět časopis dTest.
„Povinný podíl žloutků ve vyhlášce je tak nízký, že jsme původně ani nepočítali s odhalením hříšníků“, říká redaktor dTestu Václav Beneš. Všechny tři majonézy s různými názvy jsou od stejného výrobce, jímž je AGRICOL s.r.o. Polička. „V trojlístku takto ošizených výrobků byla i majonéza Poličanka, pyšnící se na obalu národní značkou kvality potravin Klasa,“ upozorňuje Beneš.
Dvě procenta podílu vaječného žloutku v majonéze jsou dle potravinářské vyhlášky povinné. Dnešním normám by se však výrobci před padesáti lety mohli vysmát. „To, co se dnes prodává například jako Babiččina majonéza či Tradiční majonéza, by tehdy vůbec nebylo možné, neboť se do prodávaných majonéz dnes dává osmkrát méně vaječných žloutků, než výrobcům ukládaly oborové "Normy studené kuchyně“ z roku 1959,“ srovnává Beneš.
Vždy je proto nejlepší pečlivě číst etikety výrobků, abyste si místo „tradiční majonézy“ nepřinesli domů jen konzervanty, zahušťovadla, škrob a vodu, což se může velice snadno stát.