13.12.2024 17:56
13.12.2024 13:24
Plzeňští strážníci pomohli muži, který pomýšlel na sebevraždu
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
Na houby můžete jít s kosou
Houbaření je klasickou specialitou českého národa. Při současném počasí jsou opravdu houbové žně. QAP překvapil pár houbařů, aby si vyfotil jejich úlovky. V lese nyní najdete všechno, co vás napadne. My pro vás máme luxusní bedly a hříbky a také pár tipů, jak chutně připravit houby.
Kdo by si rád nepochutnal na smaženici nebo na řízcích z hub. V současné době počasí přeje houbařům. QAP pro vás, kteří jste ještě na houby nevyrazili, nachystal pár fotek houbařských úlovků z jižního Plzeňska. Třeba se inspirujete.
Houbaření je opravdu česká specialita, ale koho by nelákala vůně čerstvých hub, lesa a ten pocit, že si sami najdete oběd! QAP vyrazil na jižní Plzeňsko. Tam vám můžeme poradit okolí Předenic nebo okolí Šťáhlavic. Pro ty , kteří to tam neznají, do lesů kolem zámku Kozel můžete vyrazitt i s kosou! My jsme se vydali vyfotit úlovky Předenicka.
"Byla jsem v lese sotva hoďku a mám luxusní bedly," řekla QAPu Hanka z Předenic, která je zde na chatě. "Je toho mraky, mam klouzky, ale malinký, hříbky i pár podubáků. Ty bedly jsou ale super," dodala. "Taky jsem si přinesla jako bonus dvě klíšťata," zasmála se ještě úsměvavá slečna. Teď už je jen očistit a hurá do kuchyně. "Budu dělat řízky z bedel a zbytek asi zamrazim," uvažovala ještě Hanka.
Jak na houbové řízky?
Klobouky čerstvých hub, nejlépe bedly, masáci i hříbky jsou dobré, ale ty lépe vyniknou sušené, sůl, kmín, pepř, tuk (olej nebo napůl olej a sádlo).
Kloboučky vložíme na pánev do rozpáleného tuku, osolíme, posypeme kmínem a trochu pepřem, po chvíli otočíme a opět trochu osolíme a pokmínujeme. Pokud to nepřežeme se solí je toto jídlo opravdová lahůdka. Podáváme s chlebem.
Podle další houbařky paní Marie rostou hlavně hříbky. "Jsou to opravdu houbové žně, ale aspoň si udělám zásobu na zimu, máme rádi jak smaženici tak řízky a houbovku. tu má manžel nejradši," řekla QAPu paní Marie, která se pyšnila plným košem. Ta byla odlapena na Šťáhlavicku kolem zámku Kozel. "Stačí opravdu jít na chvíli, nemusíte ani chodit daleko, počasí je fakt na houby vynikající," dodala paní Marie.
Jaký recept by doporučila paní Marie?
Houbařský bramborák
200g čerstvých hub, 700g brambor, 20g másla, sůl, kmín, 2 vejce, 100g hladké mouky, 3 stroužky česneku, tuk na smažení.
Na másle se solí a kmínem dusíme doměkka nadrobno nakrájené houby. Jakmile se všechna šťába odpaří, přimícháme je do nastrouhaných brambor. Přidáme prolisovaný česnek, vejce, sůl a mouku a dobře promícháme. Pečeme jako obyčejný bramborák.
Podáváme se zeleninovým salátem a červeným vínem nebo pivem.
QAP vám přeje dobrou chuť a před tím hodně štěstí při sbírání!