Na jaké potraviny si dát v období kojení pozor?

05.03.2010 14:04

Novorozenci a kojenci jsou v tomto období velice citliví, vzhledem k tomu, že nemají dostatečně vyvinutý imunitní systém. Proto by měla každá maminka vědět, jaké potraviny raději vynechat.

V období kojení by ženy měly dbát na pestrou vyváženou stravu, ve které by měly být v dostatečném množství zastoupeny všechny živiny. Některým potravinám je však lépe se během kojení vyhnout, případně jejich konzumaci alespoň omezit.
V první řadě by se maminky měly vyhnout nadýmavým potravinám. Mezi ně patří například květák, kapusta, luštěniny, cibule nebo česnek.  Pro zmírnění negativních nadýmavých účinků je také možné jíst čerstvou zeleninu. Fenykl nebo kmín, ze kterého si můžete udělat čaj Vám problémy s nadýmáním vyřeší.
Novorozenci a kojenci nemají dostatečně vyvinutý imunitní systém. Kojení během prvních šesti měsíců je velmi důležité pro primární prevenci alergií. Protože mohou alergeny ze stravy matky přecházet do mateřského mléka, měla by matka některé potraviny raději vynechat. Jedním z nejčastějších alergenů v kojeneckém věku je kravské mléko, dalšími alergenními potraviny jsou ryby, vejce, luštěniny a ořechy.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT