Některé mikrovlné trouby se přehřívají a mohou být nebezpečné

17.01.2013 7:18

Testy mikrovlných troub ukázaly, že část z nich se při provozu zahřeje více než na 100°C a mohou způsobit požár nebo popálit vás či vaše děti.

Nadměrné přehřívání povrchu a dvířek mikrovlných troub níže uvedených značek a typů může znamenat velkou hrozbu pro každou domácnost.

Časopis dTest ověřoval teplotu přístroje při zapnutí funkce grilu a horkého vzduch. Maximální přijatelná teplota dvířek po hodinovém pečení horkým vzduchem je 80 °C, povrch pláště by neměl překročit 75 °C. U šesti mikrovlnných trub bylo ale toto pravidlo porušeno.

U mikrovlné trouby značky Candy naměřil dTest dokonce teplotu 107°C, což byla tou nejvyšší naměřenou. Za Candy ale daleko nezaostávay ani Proline a Fagor, které se také rozehřály přes stostupňovou hranici.

„Nebezpečí hrozí zejména v případě, kdy jsou v domácnosti malé děti,“ upozorňuje redaktor časopisu dTest Václav Beneš a dodává: „Kromě hrozících popálenin je třeba upozornit i na možné riziko vzplanutí předmětů, které by se na povrchu trouby nacházely."

Výsledky nejlepších modelů přitom dokazují, že vyrobit kombinovanou troubu, která udrží horko jen uvnitř, lze. Václav Beneš k výsledkům testů mikrovlnných trub říká: „Časopis dTest doporučuje zákazníkům věnovat zvláštní pozornost bezpečnosti při obsluhování uvedených typů mikrovlnných trub, případně zakoupit jiné modely.“

foto : Ilustrační

Bezpečnou teplotu nesplňovaly tyto mikrovlné touby:

Domo DO 2723 CG (gril i horký vzduch)

Candy CMC 30 DCS (gril)

Proline CBS 23 (gril i horký vzduch)

Moulinex MO 30 EC (horký vzduch)

Panasonic NN-CD560MEPG (gril i horký vzduch)

Fagor MO-25 DGB (gril)

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima