15.07.2025 18:29
15.07.2025 14:29
Sportmanie, famfrpál i miliony pro kluby. Radní Tomáš Morávek otevřeně o sportu v Plzni
15.07.2025 12:49
Parkourová legenda Jay Fox i jógový maraton. Krašovská chystá zajímavé akce
Některé mikrovlné trouby se přehřívají a mohou být nebezpečné
Testy mikrovlných troub ukázaly, že část z nich se při provozu zahřeje více než na 100°C a mohou způsobit požár nebo popálit vás či vaše děti.
Nadměrné přehřívání povrchu a dvířek mikrovlných troub níže uvedených značek a typů může znamenat velkou hrozbu pro každou domácnost.
Časopis dTest ověřoval teplotu přístroje při zapnutí funkce grilu a horkého vzduch. Maximální přijatelná teplota dvířek po hodinovém pečení horkým vzduchem je 80 °C, povrch pláště by neměl překročit 75 °C. U šesti mikrovlnných trub bylo ale toto pravidlo porušeno.
U mikrovlné trouby značky Candy naměřil dTest dokonce teplotu 107°C, což byla tou nejvyšší naměřenou. Za Candy ale daleko nezaostávay ani Proline a Fagor, které se také rozehřály přes stostupňovou hranici.
„Nebezpečí hrozí zejména v případě, kdy jsou v domácnosti malé děti,“ upozorňuje redaktor časopisu dTest Václav Beneš a dodává: „Kromě hrozících popálenin je třeba upozornit i na možné riziko vzplanutí předmětů, které by se na povrchu trouby nacházely."
Výsledky nejlepších modelů přitom dokazují, že vyrobit kombinovanou troubu, která udrží horko jen uvnitř, lze. Václav Beneš k výsledkům testů mikrovlnných trub říká: „Časopis dTest doporučuje zákazníkům věnovat zvláštní pozornost bezpečnosti při obsluhování uvedených typů mikrovlnných trub, případně zakoupit jiné modely.“
foto : Ilustrační
Bezpečnou teplotu nesplňovaly tyto mikrovlné touby:
Domo DO 2723 CG (gril i horký vzduch)
Candy CMC 30 DCS (gril)
Proline CBS 23 (gril i horký vzduch)
Moulinex MO 30 EC (horký vzduch)
Panasonic NN-CD560MEPG (gril i horký vzduch)
Fagor MO-25 DGB (gril)