30.05.2025 11:29
30.05.2025 10:32
Klatovskou čeká proměna. Studie zahrnuje více stromů i méně aut - VIZUALIZACE
30.05.2025 8:41
Pozor, v Plzni dnes proběhne cvičení policie!
Není smetana jako smetana, varuje test smetan na trhu
Časopis dTest se tentokrát rozhodl otestovat smetany ke šlehání, které jsou běžně dostupné na pultech obchodů. I když nebyly šizené, výsledky v chuti i šlehatelnosti jsou dost odlišné.
Další test ukázal, že se jednotlivé, zdánlivě podobné výrobky, liší. Časopis dTest si tentokrát vzal na mušku smetany ke šlehání. A i když nebyly šizené, hodně se lišily v chuti a šlehatelnosti.
V množství tuku výrobci nepodváděli
Podle českých předpisů musí smetana ke šlehání obsahovat alespoň 30 % tuku, má-li tuku 35 % a více, smí být označena jako vysokotučná. Jedna ze základních zkoušek testu se tak zaměřila na ověření deklarovaného množství tuku. "Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že výrobci nepodváděli. U pěti smetan z osmnácti jsme sice naměřili nižší množství tuku, ale po započtení nejistoty měření vyhověly," komentuje výsledky zkoušky Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Rozdíly v chuti a šlehatelnosti
V případě chuti testující nejčastěji upozorňovali na pachuť svařeného mléka, která je podle šéfredaktorky Rozové dána způsobem tepelného ošetření: "Větší míru záporných hodnocení jsme zaznamenali u výrobků ošetřených UHT záhřevem. Jedná se o daň za delší trvanlivost a možnost skladování při vyšších teplotách. Pachuť lze zmírnit oslazením nebo jiným ochucením UHT smetany," dodala.
Pro dosažení lepší šlehatelnosti, tedy aby šlehačka po našlehání nepouštěla tekutinu a dobře držela tvar, se do většiny smetan přidává stabilizátor E407, karagenan. Jeho přítomnost některým šlehačkám nijak nepomohla, protože po poměrně krátké době se začaly roztékat a klesat. "V testu se prokázalo, že dobrých výsledků lze dosáhnout i bez éček," říká Rozová a upřesňuje: "Byl to případ Moravia smetany ke šlehání s 33 % tuku."
V testu bylo kromě 18 smetan ke šlehání testováno i 12 smetan k vaření. Ty dosáhly až na jednu výjimku dobrého hodnocení a při konkrétním výběru tak bude hrát roli především jejich tučnost a použití přídatných látek.