15.07.2025 18:29
15.07.2025 14:29
Sportmanie, famfrpál i miliony pro kluby. Radní Tomáš Morávek otevřeně o sportu v Plzni
15.07.2025 12:49
Parkourová legenda Jay Fox i jógový maraton. Krašovská chystá zajímavé akce
Není smetana jako smetana, varuje test smetan na trhu
Časopis dTest se tentokrát rozhodl otestovat smetany ke šlehání, které jsou běžně dostupné na pultech obchodů. I když nebyly šizené, výsledky v chuti i šlehatelnosti jsou dost odlišné.
Další test ukázal, že se jednotlivé, zdánlivě podobné výrobky, liší. Časopis dTest si tentokrát vzal na mušku smetany ke šlehání. A i když nebyly šizené, hodně se lišily v chuti a šlehatelnosti.
V množství tuku výrobci nepodváděli
Podle českých předpisů musí smetana ke šlehání obsahovat alespoň 30 % tuku, má-li tuku 35 % a více, smí být označena jako vysokotučná. Jedna ze základních zkoušek testu se tak zaměřila na ověření deklarovaného množství tuku. "Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že výrobci nepodváděli. U pěti smetan z osmnácti jsme sice naměřili nižší množství tuku, ale po započtení nejistoty měření vyhověly," komentuje výsledky zkoušky Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Rozdíly v chuti a šlehatelnosti
V případě chuti testující nejčastěji upozorňovali na pachuť svařeného mléka, která je podle šéfredaktorky Rozové dána způsobem tepelného ošetření: "Větší míru záporných hodnocení jsme zaznamenali u výrobků ošetřených UHT záhřevem. Jedná se o daň za delší trvanlivost a možnost skladování při vyšších teplotách. Pachuť lze zmírnit oslazením nebo jiným ochucením UHT smetany," dodala.
Pro dosažení lepší šlehatelnosti, tedy aby šlehačka po našlehání nepouštěla tekutinu a dobře držela tvar, se do většiny smetan přidává stabilizátor E407, karagenan. Jeho přítomnost některým šlehačkám nijak nepomohla, protože po poměrně krátké době se začaly roztékat a klesat. "V testu se prokázalo, že dobrých výsledků lze dosáhnout i bez éček," říká Rozová a upřesňuje: "Byl to případ Moravia smetany ke šlehání s 33 % tuku."
V testu bylo kromě 18 smetan ke šlehání testováno i 12 smetan k vaření. Ty dosáhly až na jednu výjimku dobrého hodnocení a při konkrétním výběru tak bude hrát roli především jejich tučnost a použití přídatných látek.