Pokud zrovna plánujete štědrovečerní hostinu, nechte se inspirovat

23.12.2012 9:30

Štědrý den už klepe na dveře a vy plánujete, jaké pochoutky budete na sváteční den servírovat? QAP.CZ zjišťoval, kdy naši předkové poprvé obalovali kapra nebo vyráběli bramborový salát. 

Večeře na Štědrý den tradičně začíná rybí polévkou, jako hlavní jídlo se podává obvykle kapr nebo (pro ty, co ryby nejedí) vinná klobása. I se štědrovečerní večeří se pojí krajově mnoho obyčejů, které do určité míry přežívají, protože i dnes je večeře nejvýznamnějším rodinným společným jídlem celého roku. V posledním desetiletí však společnost dává stále častěji přednost před obalovaným kaprem vepřovým nebo dokonce kuřecím řízkům.
A  jakou má kapr na svátečním stole tradici? Kapr coby hlavní večerní jídlo však v českých zemích dlouhou tradici nemá. Štědrý den zůstával postním dnem, a proto i charakter jídla byl postní, ovšem rybí maso se nepokládalo za maso. Jenže To bylo v 18. století dražší než ostatní druhy masa, a proto většina domácností musela dát přednost levnějším alternativám. Nejedl se pouze kapr, ale například i lín, sumec a jiné sladkovodní ryby. Obvykle se jedly připravené nasladko.

Kapr se stává běžným štědrovečerním jídlem teprve ve 2. polovině 19. století, protože díky cenové regulaci se stal dostupnějším.Klasickým způsobem přípravy je nejstarší dochovaný recept z roku 1810 kapr načerno, který se připravoval tři dny a pekl se v omáčce z mandlí, rozinek, perníku,povidel, ořechů a sladkého piva. Podával se se šiškami, později s knedlíkem. Tento recept však postupně kvůli své složité přípravě z jídelníčku zmizel. Do české kuchyně z rakouské kuchyně přichází kapr smažený. Jeho recept nacházíme v Domácí kuchařce od Magdalény Dobromily Rettigové z roku 1885. 

Ke kapru se jako příloha podává bramborový salát, který ovšem taktéž nemá v české kuchyni dlouhé tradice. Rodinné recepty na salát jsou velmi rozmanité. Základ tvoří brambory, petržel, celer,mrkev, hrášek, cibule, kyselé okurky spojené majonézou, avšak mohou se do něj přidávat též např. vejce, salám, šunka či sýr. V předválečných kuchařkách nenalezneme na bramborový salát recept, odborníci se domnívají, že se v české kuchyni objevuje až někdy během 2. světové války a že jeho původ tkví zřejmě v ruské kuchyni. 

Zdroj:Wikipedie

Foto:QAP.CZ 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT