04.08.2025 10:54 04.08.2025 14:29
03.08.2025 18:18
Čtěte nejnovější předpověď počasí pro Plzeňský kraj
03.08.2025 16:39
V pondělí 4. srpna se vrací doprava na křižovatku U Jána v Plzni
Připravte si masopustní koblihy
K tradicím blížícího se masopustu patří určitě koblihy. Nabízíme vám recept, jak si tuto oblíbenou pochoutku připravit.
K tradicím blížícího se masopustu patří určitě koblihy. Nabízíme vám recept, jak si tuto oblíbenou pochoutku připravit.
Suroviny:
500 g hrubé mouky
30 g droždí
70 g cukru
150-300 ml mléka
3 vaječné žloutky
sůl
citronová kůra
rum
mouka na vyválení
tuk na smažení
pikantní džem (např. rybízový či meruňkový)
moučkový cukr na posypání
Mouku přesijte do mísy, a do důlku v ní rozdrobte droždí. Přidejte cukr a zalijte částí vlažného mléka. Dejte na teplé místo nakynout. Přidejte žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, ruma a zbytek vlažného mléka.
Pořádně těsto vymíchejte, aby bylo hladké a vláčné, přikryjte ho utěrkou a opět dejte vykynout do tepla. Těsto pak vyválejte na pomoučeném válu na asi jeden centimetr silný plát.
Z poloviny vykrojte kolečka o průměru asi 10 cm, na druhou půlku naneste džem, stejný počet dávek, kolik máte vykrojených koleček. Ty pak přiložte na džem a pořádně stiskem spojte a vykrojte naplněné koblihy, které opět nechte vykynout.
Koblihy pak usmažte v zahřátém tuku po obou stranách, nechte tuk okapat a posyte je cukrem. Dobrou chuť!