Rady pro grilování

28.04.2010 3:15

Grilovací sezóna právě začíná a QAP.cz pro Vás připravil základní rady, bez kterých se při grilování určitě neobejdete.

Teploty stoupají a sluníčko láká nejen k opalování, ale také k příjemnému odpoledni, strávenému na zahrádce. Takové skvělé chvilky si můžete ještě více užít při grilovačce. Občas se nám ale může stát pár nepříjemností, se kterými QAP.cz počítal a samozřejmě Vás na ně připraví.

Maso je pěkně naložené, teď už zbývá jen rozdělat oheň pod grilem. Ale co když uhlí nehoří? V každém případě zapomeňte na benzín. Použijte jen speciální podpalovače, které jsou mnohem bezpečnější. Ať už použijete podpalovač tekutý nebo tuhý, vždy počkejte, až zcela vyhoří, a maso na gril dávejte až ve chvíli, kdy zmizí plameny a uhlíky pěkně žhnou.

Pokud grilujete na lávových kamenech, nezapomeňte po grilování zapnout gril na maximum minimálně na 5 minut. Tím kameny vyčistíte.

Grilovat se dá spoustu věcí, ale na jednu si dávejte pozor. Grilovat byste neměli masa naložená v solném láku ze speciální nakládací soli, jako jsou uzená nebo vepřová kolena. Teplem se totiž v takovém masu vytvářejí nebezpečné kyanové sloučeniny!

Pokud máte kousky zeleniny, masa nebo ovoce, které chcete ogrilovat a nemůžete je položit na rošt, můžete je zabalit do alobalu. Doba grilování se nijak neprodlužuje. Alobal potřete tukem a chvilku před koncem grilování alobal rozevřete. Pokud máte obavy, že je hliník zdraví škodlivý, nemusíte se bát, je to jen pověra.

A na závěr jedna opravdu užitečná rada!

Abyste měli gril krásně čistý a nemuseli ho drhnout, po grilování ho nechte vychladnout a zabalte ho do vlhkého novinového papíru. Druhý den by měl k umytí stačit jen proud teplé vody.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Enyaq Enyaq coupé