15.07.2025 18:29
15.07.2025 14:29
Sportmanie, famfrpál i miliony pro kluby. Radní Tomáš Morávek otevřeně o sportu v Plzni
15.07.2025 12:49
Parkourová legenda Jay Fox i jógový maraton. Krašovská chystá zajímavé akce
Recept na velikonoční jidáše
K Velikonocům stejně jako beránek a mazanec patří jidáše. Tradiční jidáše jsou opravdu výborné a podávají se čerstvé a potřené medem.
Ingredience:
500 g polohrubé mouky,
100 g másla,
1/4 litru mléka,
50 droždí,
moučkový cukr,
1 vanilkový cukr,
2 žloutky,
strouhaná kůra,
trocha soli,
50 g sekaných loupaných mandlí na posypání,
1 bílek na potření těsta
Příprava:
Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vypichujeme kolečka. Přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout. Rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka a posypeme mandlemi. V předehřáté troubě upečeme dorůžova. Jidáše se tradičně podávají čerstvé a s medem.