Recepty na tradičního i netradičního velikonočního beránka

18.04.2011 8:11

Velikonoce jsou za dveřmi a QAP vám proto přináší recepty na tradičního i netradičního velikonočního beránka. Vyzkoušejte letos třeba mrkvového beránka nebo tvarohového.

K tradičním pokrmům patří na Velikonoce beránek. QAp vám přináší netradiční tip na mrkvového beránka či tvarohového. Pokud máte i vy nějaký zvláštní recept, pošlete ho na adresu qap@qap.cz a my jej uveřejníme!

Mrkvový beránek

100g mrkve, 3 žloutky, 125g cukru, 1 lžička strouhané citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, 125g strouhaných, neloupaných mandlí, 100 g, polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 bílky, špetka soli, 50 sekaných dýňových jadérek, 50 g čokoládové polevy

Mrkev jemně nastrouháme. Do krému umícháme žloutky s cukrem, přidáme citronovou kůru a šťávu. Promísíme mandle, kypřící prášek a mouku, vmícháme do krému a přidáme ušlehané bílky se solí. Mrkev s dýňovými jadérky vmícháme do těsta. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Formu vymažeme a vysypeme. Pečeme zhruba 40 minut. Po vychladnutí ozdobíme polevou a jako oči dáme dýňová semínka.

Tvarohový beránek

250g Hery, 250g cukru, 3 vejce, 250g tvarohu, 3 lžíce kakaa, 250g polohrubé mouky, prášek do pečiva, sekané oříšky a rozinky

Změklý tuk, cukr, žloutky a tvaroh utřeme do pěny. Přidáme oříšky a rozinky. Nakonec přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva. Zamícháme, poté vmícháme sníh z bílků. Pečeme při 180 stupních zhruba třičtvrtě hodiny.

Klasika - pravý beránek

250g moučkového cukru, 250g polohrubé mouky, 150g másla nebo Hery, 125ml mléka, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, špetka jedlé sody nebo půl prášku do pečiva

Utřeme máslo se žloutky, přidáme pak ostatní suroviny a opatrně promícháme. Nalijeme do vysypané formy a pečeme. vychladlého beránka pocukrujeme a ozdobíme.

Znáte původ Velikonočního beránka?

QAP vám přeje dobrou chuť!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT