Ryby čerstvé nebo mražené?

22.03.2010 10:15

Zda jíst rybu čerstvou či mraženou je jasné, čerstvou! Ale poznáte zda je opravdu čerstvá? Pokud si nejste jisti, poradíme vám....

Zda jíst ryby mražené či čerstvé není nutné rozebírat.  Rozhodně by měly být na vašem stole alespoň jednou týdně. Ale rozpoznáte kvalitu a čerstvost ryby na pultech prodejen?

Pamatujte si, že čerstvá ryba je nejvýše 4 dny ulovená. Musí mít pružnou kůži, oko vypouklé a nesmí bát zakalené. Žábry by měly být krásně červené a lesklé a celou rybu musí pokrývat sliz. Ryba musí být uchovávána v ledu. Pokud chcete filety, nechte si je raději uříznout z celé ryby a neberte ty odleželé. Čerstvá ryba je sice o něco dražší oproti mražené ale ta se jí chutí rovnat nemůže.

Naproti tomu mražená ryba je mnohdy nejsnažší ale i levnější variantou, jak konzumovat rybí maso. Doporučujeme kupovat ty, u nichž jsou vidět kusy masa a hlavně vyhněte se obalovaným mletým prstům! U nás je na trhu převážně maso treskovitých ryb, které není tučné a má mnoho variant pro zpracování. Velmi chutný ale u nás zatím dražší je losos. Na exotické ryby buďte opatrní, mají mnohdy specifickou chuť.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima