02.05.2025 18:29
02.05.2025 17:06
V Plzni na Jedničce se dnes konaly 4 pietní akty k uctění památky obětí války
02.05.2025 12:45
Dobrovolné spoutání skončilo výjezdem hasičů
Skvělá nepečená roláda z Esíček
Přinášíme vám další skvělý recept. Poslala nám ho paní Alena z Plzně s tím, že jej každoročně dělá její dcera a roládu pak spolu vymění za bramborový salát. Roláda z Esíček vypadá složitě, je ale rychlá hlavně moc dobrá.
Přinášíme další recept na vánoční cukroví, tentokrát nepečené. Jde o roládu z Esíček. Paní Alena z Plzně nám ho poslala do redakce s tím, že sama tuto roládu nedělá. "Každoročně roládu ale vyrábí v trojnásobném množství dcera a pak ji se mnou vymění za bramborový salát. Obě jsme spokojené, já mám roládu a dcera nemusí dělat salát," napsala k receptu paní Alena. Vyzkoušejte sami výbornou nepečenou roládu z tradičních Esíček.
Suroviny
20 dkg sušenek Esíček
15 dkg moučkového cukru
2 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
3 lžíce černé kávy
12 dkg Hery
5 dkg moučkového cukru
1 ks žloutek
Postup
Sušenky rozemelte na strojku nebo rozdrtťe na vále pomocí kuchyňského válečku. Sušenky zabalte před drcením do utěrky nebo pečícího papíru. Smíchejte je s přísadami a vypracujeme těsto, které přendejte na cukrem posypaný papír. Rozválejte na placku silnou asi 0,5 až 1 cm. Pak potřete náplní a opatrně stočte roládu. Dejte do chladničky a před podáváním krájejte na kousky. pokud roládu necháte venku, brzy povolí a nepůjde krájet.
Další tipy našich čtenářek: jednoduché kokosky nebo vanilkové sádlové rohlíčky a rumové kuličky.