Tvarohové nanuky jsou kvalitnější. Vanilkové obsahují levný kokosový olej

11.07.2015 7:28

Stojíte před mrazícím pultem a nevíte, jaký nanuk si vybrat? Spotřebitelský časopis dTest poslal vanilkové a tvarohové nanuky do laboratoře. Tvarohové dopadly lépe, vanilkové obsahují levný kokosový olej.

Horké letní počasí nahrává konzumaci zmrzliny a nanuků. Víte co však doopravdy jíte? Spotřebitelský časopis dTest se zabýval kvalitou nanuků s klasickými příchutěmi jako je vanilka a tvaroh. Do laboratoře bylo posláno 17 vanilkových a 5 tvarohových nanuků. Tvarohové nanuky dopadly v testu dobře, avšak vanilkové nanuky trpí tím, že obsahují velké množství levného kokosového oleje.

Tvarohová či vanilková zmrzlina by měla být ideálně tvořena směsí mléka, tvarohu nebo smetany a cukru, na vrchu politá mléčnou čokoládou. V realitě se však setkáváme s jiným a mnohdy nemile překvapivým složením. „Narazili jsme na zmrzliny, které uvádějí na prvních místech složení vodu, rostlinné tuky, glukózo – fruktózový sirup a důstojný výčet éček, která zajišťují zmrzlině lepší smyslový dojem,“ říká Kateřina Kočvarová, redaktorka časopisu dTest.

Výrobci často nahrazují v náplni nanuků část dražšího mléčného tuku ze smetany, tvarohu nebo mléka tuky, které jsou levné a méně kvalitní, a to tuky rostlinnými. „Lépe dopadli tvarohové výrobky, ve kterých jsme žádný jiný než mléčný tuk v náplni neodhalili. Mezi vanilkovými pouze jediný výrobek – Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra – obsahoval výhradně mléčný tuk. Drtivá většina ostatních obsahovala vysoký podíl rostlinného tuku, pocházejícího zejména z kokosového oleje. Nejvíce jsme ho naměřili u výrobků K-classic Max Vanilla a Tesco Value, kde tvořil tři čtvrtiny z celkového množství tuku. Informaci o použití rostlinného tuku výrobci uvádějí i na etiketách,“ dodává Kočvarová.

Kakaová krusta na povrchu nanuku by v ideální případě měla být složeny z kakaa, rostlinného (nejčastěji kokosového) tuku, cukru a přídatných látek, které ji drží pohromadě. Kakaové máslo a mléko, to jsou dvě složky mléčné čokolády, na kterých výrobci šetří. Vyhláškou stanovený obsah minimálně 2,5 % tukuprosté kakaové sušiny v mléčné čokoládě splnily všechny nanuky, ale s velkými rozdíly. Nejvyšší obsah kakaové sušiny naměřila laboratoř u výrobku Ballino Smíšek a vanilkového Magnum Classic (oba 9,4 %), nejnižší u K-classic Max Vanilla (3,4 %). Kvalitu polevy však ovlivňuje zejména druh použitého tuku, tedy podíl kakaového másla, mléčného tuku a případně rostlinného tuku.

Tvarohové nanuky tedy kokosový olej ve svých náplních neobsahují, ale v jejich polevách tvoří významný podíl. Z toho plyne vysoké zastoupení nasycených mastných kyselin, které v nejhorším případě dosáhlo 95% u nanuku Míša Tvarohové osvěžení v kakaové polevě. „Zůstává otázkou, proč jinak dobrou náplň s nadpolovičním podílem tvarohu shazují výrobci nekvalitní levnou polevou namísto čokolády. Dodejme, že z doporučovaného maximálního denního příjmu nasycených mastných kyselin, který činí 20 gramů, může jediný nanuk „ukousnout“ až polovinu,“ říká Kateřina Kočvarová.

V hodnocení si tvarohové nanuky vedli lépe, než vanilkové a čtyři z pěti tvarohových nanuků získali dobrou známku. Nejlépe ze všech dopadl Mrož Tvaroh se smetanou od Primy. Nejhorší hodnocení obdržel výrobek Pinko Vanilka. Byla mu vytýkána vodová konzistence a výrobek tak skončil nejhůře i v celkovém hodnocení kvality. Vítězi testu se staly vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra a tvarohový Prima Mrož Tvaroh se smetanou – a to zejména díky velmi dobrému hodnocení složení náplně.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT