11.12.2024 15:28
11.12.2024 14:24
Šumavský Špičák zahájí o víkendu lyžařskou sezonu! Využijte slevy na skipasy
11.12.2024 13:01
Policie pátrá v souvislosti s krádeží v centru Plzně po muži na fotografii. Poznáte ho?
Vaření v páře je zdravé, nejlepší jsou parní hrnce
Chcete vařit zdravější jídlo, které si uchová více vitamínů a minerálních látek? Pak vařte v páře. A dokonce se prokázalo, že stačí parní hrnec, nemusíte hned kupovat troubu pro zdravé vaření.
Časopis dTest radí pro zdravé vaření jídel parní hrnce. Ukázalo se totiž, že jsou pro uchování vitamínů a minerálních látek daleko lepší než parní trouby. Vařte zdravěji, vařte v páře.
Parní trouby jsou mnohonásobně dražší než klasické parní hrnce. Proto by si mohl leckdo myslet, že také lépe vaří. A časopis dTest dokazuje, že tomu tak není. Na zdravé vaření stačí parní hrnce.
Nejedná se o pouhý trik prodejců parních trub a hrnců sloužící ke zvýšení prodeje. "Když se vaří brambory ve vodě, ztratí až 34 % vitamínu C, v parní troubě ztráta klesá k 22 % a v parním hrnci činí dokonce jen 16 %," uvádí redaktor časopisu dTest Václav Beneš. "Připravované pokrmy se nepřipálí, nerozvaří a dokonce, když se najednou připravuje aromatická zelenina, ryba a brambory, nedochází k přenosu pachu mezi jednotlivými potravinami," dodává. Vaření v páře má oproti klasickým postupům i další přednosti – nižší ztráty minerálních látek, uchování barvy zeleniny, snížení, případně i vyloučení soli.
Podle výsledků testů přípravu menu s rybím masem, přílohou a zeleninou zvládnou parní hrnce stejně dobře jako parní trouby. Ceny dobrých parních hrnců se pohybují od 1300 do 3700 korun. Vestavné parní trouby jsou sofistikované přístroje vybavené v některých případech řadou zajímavých doplňkových programů jako příprava jogurtů či zpracování ovoce. S cenou v řádu desítek tisíc se ovšem nejedná o přístroje pro každého.
Hrnce i trouby prošly testem, ale mají své "mouchy"
Během testu se ukázalo, žeparní hrnce i trouby jsou mnohdy na štíru s obsluhou a bezpečností. "Některé parní trouby byly na štíru s praktickým provedením, což se například projevilo při manipulaci se zásobníky na vodu, ze kterých při přenášení kapala voda. U některých parních hrnců se špatně manipuluje nádobami a u některých se příliš rozpalují madla nádob. U modelu značky Rommelsbacher jsme narazili na nedostatečnou ochranu přívodního kabelu, tedy na potencionální nebezpečí," uzavírá výsledky Beneš.