03.06.2025 14:36
03.06.2025 12:10
Co si přejí obyvatelé Trojky? Výsledky hlasování v participativním rozpočtu jsou tu
02.06.2025 13:10
Plzeňská teplárenská ukončila topnou sezonu
Velikonoční beránek
Ozdobte si na velikonoční svátky slavnostní stůl nejen malovanými kraslicemi, ale i nádherným beránkem. A až se Vám bude chtít, tak si na něm můžete smlsnout. Tady je velikonoční beránek...
Recept velikonoční beránek
Ingredience:
• 300 g polohrubé mouky
• 5 vajec, oddělených
• 2 vejce navíc
• 250 g krupicového cukru
• 1 sáček vanilinového cukru
• šťávu a nastrouhanou kůru z půlky citronu
• 2 rozinky
• máslo na vymazání formy
• moučkový cukr na poprášení
• čokoládovou polevu
Příprava:
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky. Vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.
2. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se ne-ohýbají) a lehce ho vmíchejte do těsta.
3. Těsto vlijte do „obličejové“ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle - když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.
4. Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne. Opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.