10.11.2025 14:36
10.11.2025 14:14
Na Borskou přehradu se vrací plovoucí vánoční strom. Kdy se rozsvítí?
10.11.2025 13:22
Muzikáloví herci z DJKT zasadili alej u řeky Mže - FOTKY
Velikonoční mazanec
Upečte si velikonoční mazanec s mandlemi a rozinkami. QAP.CZ má pro Vás recept.
Velikonoční mazanec
Ingredince:
500 g polohrubé mouky,
180 g cukru,
100g másla nebo tuku,
2 žloutky,
50g soli,
citrónová kůra,
3/16 litru mléka,
1 lžička prášku do pečiva,
30 g droždí,
50 g rozinek,
30 g mandlí,
1 vejce na potření.
Příprava:
Droždí rozmícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme prosetou mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, citrónovou kůru, rozehřáté vlahé máslo a rozmíchané žloutky, přádáme kvásek a vlahým mlékem zaděláme těsto. Těsto důkladně zpracujeme vařečkou nebo hnětači. Potom přidáme rozinky a část spařených oloupaných a nakrájených mandlí. Dáme do tepla kynout. Po půlhodině znovu zpracujeme a postup opakujeme 3x. Po posledním vykynutí utvoříme bochánek a dáme jej na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme ještě půl hodiny kynout, přitom mazanec několikrát potíráme rozšlehaným vejcem. Při posledním potírání jej nastřihneme uprostřed do kříže a posypeme zbytkem mandlí. Po deseti minutách vložíme mazanec do předem vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut.
