13.12.2024 17:56
13.12.2024 13:24
Plzeňští strážníci pomohli muži, který pomýšlel na sebevraždu
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
Velikonoční perníčky
Jako součást velikonoční nadílky by mohli být nádherné velikonoční perníčky. Upéct si můžete zajíčky, vajíčka, beránky...cokoliv Vás napadne.
Velikonoční perníčky
Ingredience:
100g tuku,
400g moučkového cukru,
4 lžíce medu,
4 vejce,
1kg hladké mouky,
lžička tlučeného fenyklu,
lžička mleté skořice,
půl kytičky badyánu,
2 lžičky jedlé sody,
tuk na plech,
žloutek na potření
Příprava:
Tuk, cukr a med rozehřejeme, necháme vychladnout a vmícháme celá vejce. Na vál si připravíme přesátou mouku se sodou a uvedeným kořením a přidáme rozehřáté suroviny. Vypracujeme těsto. Hněteme tak dlouho až je lesklé.
Pak vyválíme z těsta na stéblo silný plát a vykrajujeme tvary (vajíčka, slepičky, beránky a pod). Pečeme na vymaštěném plechu nebo na pečícím papíru v horké troubě. Ihned po vyjmutí perníčky ještě na plechu potřeme rozšlehaným žloutkem.
Mírně vychladlé sejmeme z plechu a studené zdobíme různými polevami. Také je můžeme slepovat různými náplněmi, vždy dva stejné tvary k sobě.