Vše o broušení nožů

13.04.2010 8:01

Naučte se jak správně brousit nože, jaký brousek použít a jak nabrousit nůž v případě, že nemáte žádný brousek po ruce. Není to nic těžkého, ale chce to cvik...

Pokud nám kuchyňský nůž místo hladkého řezu potravinu začne spíše rozmačkávat, pak je ta nejlepší chvíle ho naostřit. Nože samozřejmě můžete brousit i doma. Není to vůbec složité, i když poprvé asi Váš výsledek úplně perfektní nebude. Chce to cvik. Nože na brousku brousíme nakloněné do malého úhlu a snažíme se neustále udržet stále stejný sklon. Samotný nůž je lehce přitlačen k brusné ploše a naše pohyby by měly být plynulé v obou směrech. Ideální je vlastnit dva brousky, jeden hrubší na první broušení a druhý jemnější na dobroušení. Pokud nemáme po ruce ani jeden z těchto brousků, pak lze nože nabrousit i o betonový či kamenný schod nebo o kamenný parapet nebo také o smirkový papír. Další metody broušení jsou o druhý nůž či o nůžky a nebo o keramický hrneček či talíř. Na broušení se dá použít jeho nenalakovaná část jako například dno. Nesmíme ale zapomínat, že alternativní metody, pokud nemáme brousek nejsou ideální, a může dojít i k poškození čepele.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT