16.11.2025 13:51 16.11.2025 17:05
16.11.2025 10:55
Sobotní hon skončil tragicky, policie vyšetřuje smrt muže
16.11.2025 8:32
Už brzy odstartují v Plzni Adventní trhy! Na co se můžete letos těšit?
Zajímavé recepty na omáčky
Udělejte si skvělou čínskou sladko - kyselou omáčku na kuře nebo pravý bešamel. OAP.CZ pro Vás má recept.
Čínská sladkokyselá omáčka
Ingredience:
3 lžíce oleje
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 -2 lžíce cukru
2 lžíce sojové omáčky
ocet nebo citronovou šťávu
3 lžíce dest. vína
šálek kuřecího vývaru
vegeta
lžíce škrobu
olej
anýz
Příprava:
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, zalijeme vývarem, přidáme třený česnek, sojovou omáčku, anýz, cukr a ocet nebo citronovou šťávu. Povaříme asi 10 minut. Potom si nalijeme do hrníčku víno a přisypeme lžíci škrobu, rozkvedláme to vidličkou a vylijeme do povařené směsi a ještě krátce povaříme.
Konzistenci upravíme buď omáčkou, škrobem nebo vývarem. Cukr přidáme podle chuti.
Bešamel originál
Ingredience:
1 mrkev
1 cibule
6 dkg másla
2 hřebíčky
1 bobkový list
1 lžička nasekané zelené petrželky
2 lžíce hladké mouky
3/8 l mléka nebo smetany
sůl
Příprava:
Očištěnou mrkev a cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do rendlíku, ve kterém jsme rozpustili máslo. Přidáme hřebíčky, bobkový list, lžičku petrželky a zpěníme. Zaprášíme moukou a usmažíme světlou jíšku. Zalejeme mlékem nebo smetanou, přisolíme a povaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Omáčku přecedíme.
Můžeme použít při zapékání, v tomto případě do omáčky vmícháme ještě jednu lžičku sekané petrželky, nebo používáme jako základ pro ostatní omáčky.
