Žampiónové speciality

11.03.2010 14:37

Pokud máte chuť na opravdovou specialitu, vyzkoušejte žampiony na červeném víně nebo žampiónové klobouky s nádivkou. Hodí se nejen jako příloha, ale také jako lehká večeře.

Žampiony na víně


Ingredience:

400 g malých žampionů,
4 plátky anglické slaniny,
2 stroužky česneku,
1,5 dl červeného vína


Příprava:

Slaninu nakrájíme na jemné proužky. Oloupeme česnek a nasekáme nadrobno.
Hlavičky žampionů oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Rozpálíme lžíci oleje a 2
minuty smažíme slaninu a česnek. Promícháme a přidáme žampiony. Když začnou
pouštět šťávu, vlijeme víno, osolíme a opepříme. Přiklopíme a dusíme 3- 4
minuty, až šťáva zhoustne a žampiony jsou měkké. Možno podávat teplé, vlažné i za studena.

Žampiónové klobouky s nádivkou

Ingredience:
6 velkých žampionů
15 dkg vepř. jater
1 cibule
3 lžíce strouhanky
1 vajíčko
kousky másla
6 plátků uzeného sýra
sůl
zelená petrželka
bylinky (bazalka, oregano, tymián)
pepř
2 lžíce silného červeného vína
olej


Příprava:
Žampiony očistíme, vykrojíme z nich nožičky a vložíme je do zapékací misky. Cibuli, játra a nožičky žampionů pomeleme (nebo rozmixujeme) a dáme na olej do pánve podusit. Tuto směs necháme trochu vystydnout, přimícháme sůl, koření, strouhanku a vajíčko. Do klobouků žampionů dáme kousek másla a lžící navrstvíme směs - nádivku. Na nádivku položíme plátek sýra , podlijeme troškou vody a dáme péct do trouby, dokud není sýr řádně zapečený.
Někdy houby pustí moc šťávy, tak ji během pečení část odebereme.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima