Žampiónové speciality

11.03.2010 14:37

Pokud máte chuť na opravdovou specialitu, vyzkoušejte žampiony na červeném víně nebo žampiónové klobouky s nádivkou. Hodí se nejen jako příloha, ale také jako lehká večeře.

Žampiony na víně


Ingredience:

400 g malých žampionů,
4 plátky anglické slaniny,
2 stroužky česneku,
1,5 dl červeného vína


Příprava:

Slaninu nakrájíme na jemné proužky. Oloupeme česnek a nasekáme nadrobno.
Hlavičky žampionů oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Rozpálíme lžíci oleje a 2
minuty smažíme slaninu a česnek. Promícháme a přidáme žampiony. Když začnou
pouštět šťávu, vlijeme víno, osolíme a opepříme. Přiklopíme a dusíme 3- 4
minuty, až šťáva zhoustne a žampiony jsou měkké. Možno podávat teplé, vlažné i za studena.

Žampiónové klobouky s nádivkou

Ingredience:
6 velkých žampionů
15 dkg vepř. jater
1 cibule
3 lžíce strouhanky
1 vajíčko
kousky másla
6 plátků uzeného sýra
sůl
zelená petrželka
bylinky (bazalka, oregano, tymián)
pepř
2 lžíce silného červeného vína
olej


Příprava:
Žampiony očistíme, vykrojíme z nich nožičky a vložíme je do zapékací misky. Cibuli, játra a nožičky žampionů pomeleme (nebo rozmixujeme) a dáme na olej do pánve podusit. Tuto směs necháme trochu vystydnout, přimícháme sůl, koření, strouhanku a vajíčko. Do klobouků žampionů dáme kousek másla a lžící navrstvíme směs - nádivku. Na nádivku položíme plátek sýra , podlijeme troškou vody a dáme péct do trouby, dokud není sýr řádně zapečený.
Někdy houby pustí moc šťávy, tak ji během pečení část odebereme.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT