18.10.2025 10:38 18.10.2025 14:09
17.10.2025 14:12 17.10.2025 14:34
Policejní manévry u pomníku Díky, Ameriko v Plzni. Byl nalezen podezřelý předmět
17.10.2025 13:45
Hledáte smysluplné studium s důrazem na praxi? VOŠ Plzeň je správná volba
Žemlovka trošku jinak
Zajímavý recept na žemlovku. Obměňte svou tradiční žemlovku a místo jablek vyzkoušejte třeba kompotované broskve, meruňky nebo lesní ovoce.
Ingredience:
4 rohlíky,
1/4 l mléka,
2 vejce,
máslo,
kompotované meruňky,
skořicový cukr,
tuk na vymazání formy.
Příprava:
Rohlíky nakrájíme na plátky, namočíme v mléce a klademe do pekáčku, který jsme předtím vymazali tukem. Na první vrstvu rohlíků pokládáme oloupané půlky meruněk a vše posypeme skořicovým cukrem. Potom poklademe kousky másla a můžeme začít dělat další vrstvu. Nakonec vše zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali dva žloutky, a na povrch položíme kousky másla. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C. Když je horní vrstva rohlíků upečena do červena, pekáč vytáhneme. Z bílků ušleháme pevný sníh a rozprostřeme jej na horní vrstvu. Dáme zapéct, dokud sníh nezrůžoví. Před podáváním žemlovku posypeme skořicovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.