16.06.2024 14:15
Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář
Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu
16.06.2024 14:15
Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu
15.06.2024 16:02
15.06.2024 9:56
Šlapadla jsou novinkou od letošní sezóny
Děláte si starosti, co přichystat na silvestrovskou oslavu? Čím pohostíte blízké nebo hosty? Přinášíme několik receptů, které pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Toto je velmi jednoduché a rychlé pohoštění. Určitě všichni znáte třeba se slaninou nebo šunkou a sýrem. My vám ale přinášíme recept na vylepšené a pikatnější. Foodblogerka Andrea Motlíková tentokrát použila dva druhy sýru a naložené papričky jalapeňo.
Na přípravu budete potřebovat:
1 listové těsto
150 - 200 g čerstvého smetanového sýru
150 g strouhaného tvrdého sýru čedar
naložené papričky jalapeňo, množství dle chuti
čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, libeček)
rozšlehané vajíčko na potření
na posypání třeba kmín nebo sezam apod.
sůl
Postup přípravy receptu:
Listové těsto vyválíme dotenka, rozetřeme na něj čerstvý sýr, posypeme posekanými papričkami a bylinkami, trošku osolíme a nakonec zasypeme rovnoměrně nastrouhaným tvrdým sýrem. Po delší straně pevně svineme a ostrým nožem nakrájíme na plátky o síle cca 1cm. Kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je vejcem a posypeme kmínem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 0C a pečeme dozlatova.
Na přípravu budete potřebovat:
500 g mletého masa ( nejlépe mix )
100 g nivy
1 a 1/2 plátku toastového celozrného chleba
1 vejce
sůl, pepř, mletá paprika
na ozdobení kyselé okurky a cherry rajčata nebo sterilovaná kapie
párátka
Postup přípravy receptu:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Toastový chléb namočíme ve vodě, vymačkáme a spolu s mletým masem, kořením a vejcem promícháme. Přidáme rozdrobenou nebo nahrubo nastrouhanou nivu a podle potřeby hmotu osolíme.
Vytvarujeme pevné kuličky, které rozložíme na plech a v troubě 15-20 minut pečeme dokřupava.
Okurky nakrájíme na plátky, menší můžeme jenom rozpůlit, rajčátka omyjeme a rozpůlíme. Okurky a rajčata napícháme na párátka nebo špejle, které pak zapícháme do masových kuliček.
Podáváme teplé nebo studené s nějakým dobrým dipem.
Na přípravu budete potřebovat:
1 zralá hruška ( ne příliš měkká, ale sladká)
2 velké cibule nejlépe červené
1PL hnědého cukru
1PL octa balsamico
sůl, pepř
niva
Postup:
Na pánvi s máslem restujeme na kolečka nakrájenou cibuli cca 10 minut, osolíme. V polovině času přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, zalijeme octem a zredukujeme. Nakonec dochutíme a opepříme.
Na druhé pánvi si másle opečeme bagetky a po nich na plátky nakrájenou hrušku.
Bagetky poklademe karamelizovanou cibulí, hruškou a plátkem nivy. Můžeme nakonec dát ještě na minutku pod rozpálený gril.
Na přípravu budete potřebovat:
5 velkých uvařených vajec
3 lžíce majonézy
1 plechovka tuňáka v oleji
podle chuti chilli, sůl, pepř
pažitka na ozdobu
Postup přípravy receptu:
Uvařené vejce oloupeme a podélně rozkrojíme. Vyjmeme žloutky a dáme je do mísy spolu s majonézou, tuňákem a kořením. Všechno dobře rozmačkáme vidličkou. Potom směsí naplníme důlky v bílcích. Zdobíme pažitkou.
Avokádo má máslovou konzistenci a je opravdu celkem bez chuti, proto se mu i říká zelené máslo. Výborné je v kombinaci třeba s různě připravenými vejci. V pomazánkách s ním můžete dost experimentovat. Takže s chutí do toho, je hodně zdravé.
Na přípravu budete potřebovat:
1 zralé avokádo
1 kostka Lučiny
cca 1cm plátek nivy
1 stroužek česneku
1PL smetany
sůl a pepř
Postup přípravy receptu:
Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a hmotu vydlabeme lžící do misky. Přidáme Lučinu, nahrubo nastrouhanou nebo nalámanou nivu a smetanu. Můžeme vše rozmačkat důkladně vidličkou, pak bude mít pomazánka hrubší strukturu nebo rozmixovat ponorným mixérem. Nakonec vmícháme rozdrcený česnek, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Pomazánku můžeme použít na pečivo nebo jako dip třeba k zeleninovým hranolkům či silným tyčkám.
Rillettes... francouzská vepřová pochoutka. Taková francouzská vepřovka, která je opravdu vynikající. Pomalu probublávající kostičky bůčku, ze kterého se vyškvaří sádlíčko, tymián a česnek dodají skvělou vůni a chuť. To musíte rozhodně vyzkoušet. Ale tady se vyplácí být trpělivý. Čím déle budete kousky masa a sádla "pomalit", tím bude výsledek lepší.
Já používám pomalý hrnec, který je v tomto nepřekonatelným pomocníkem. Nemusíte nic hlídat a je to bez práce. Ovšem můžete připravit i třeba v pekáčku v troubě, kterou rozpálíte na 200 0C a jakmile začne pouštět sádlo, ztlumíte na 160 0C a pak necháte cca 6 - 8 hodin probublávat. Občas promíchejte.
Na přípravu budete potřebovat:
2 kg vepřového bůčku (poměr masa a sádla 2:3), pokud budete mít bůček hodně libový, je dobré ke konci přidat trochu vyškvařeného sádla a nechat provařit s masem
150 ml suchého bílého vína
několik snítek čerstvého tymiánu
6 větších stroužků česneku
sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy receptu:
Maso nakrájíme na kostky cca 1-2 cm, vložíme do pomalého hrnce spolu s oloupanými stroužky česneku, tymiánem, solí a pepřem, promícháme a podlijeme vínem.
Na závěr ještě jedna sladká pochoutka. Její příprava je jednoduchá. Toto jednoduché nepečené cukroví, které si chutí nezadá s Rafaelem, bude určitě chutnat všem. Je to rychlovka, stačí jen 3 ingredience.
Na přípravu budete potřebovat:
1 salko
200 g strouhaného kokosu + trochu na obalování
cca 1 cm plátek másla
případně loupané mandle, kdo by chtěl dávat do kuliček
Postup přípravy receptu:
Máslo rozehřejte, salko vlijte do misky a máslo vmíchejte. Přisypte kokos a dobře vše promíchejte. Nechte asi hodinu v lednici a pak z hmoty tvarujte kuličky, které obalujte ještě v kokosu. Do kuliček před obalením můžete vmáčknout mandli a znovu zformovat. Pak teprve obalit. Uchovávejte v chladu.
foto a recepty: V kuchyni vždy otevřeno, Andrea Motlíková