07.11.2024 20:08
07.11.2024 15:35
Novým plzeňským radním pro bezpečnost je Tomáš Kotora
07.11.2024 13:29
Hladinu Borské přehrady opět rozzáří plovoucí vánoční stromeček
Co přichystat na silvestrovský stůl? Přinášíme tipy s recepty - FOTKY
Děláte si starosti, co přichystat na silvestrovskou oslavu? Čím pohostíte blízké nebo hosty? Přinášíme několik receptů, které pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Šneci jalapeňo z listového těsta
Toto je velmi jednoduché a rychlé pohoštění. Určitě všichni znáte třeba se slaninou nebo šunkou a sýrem. My vám ale přinášíme recept na vylepšené a pikatnější. Foodblogerka Andrea Motlíková tentokrát použila dva druhy sýru a naložené papričky jalapeňo.
Na přípravu budete potřebovat:
1 listové těsto
150 - 200 g čerstvého smetanového sýru
150 g strouhaného tvrdého sýru čedar
naložené papričky jalapeňo, množství dle chuti
čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, libeček)
rozšlehané vajíčko na potření
na posypání třeba kmín nebo sezam apod.
sůl
Postup přípravy receptu:
Listové těsto vyválíme dotenka, rozetřeme na něj čerstvý sýr, posypeme posekanými papričkami a bylinkami, trošku osolíme a nakonec zasypeme rovnoměrně nastrouhaným tvrdým sýrem. Po delší straně pevně svineme a ostrým nožem nakrájíme na plátky o síle cca 1cm. Kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je vejcem a posypeme kmínem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 0C a pečeme dozlatova.
Párty kuličky s nivou
Na přípravu budete potřebovat:
500 g mletého masa ( nejlépe mix )
100 g nivy
1 a 1/2 plátku toastového celozrného chleba
1 vejce
sůl, pepř, mletá paprika
na ozdobení kyselé okurky a cherry rajčata nebo sterilovaná kapie
párátka
Postup přípravy receptu:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Toastový chléb namočíme ve vodě, vymačkáme a spolu s mletým masem, kořením a vejcem promícháme. Přidáme rozdrobenou nebo nahrubo nastrouhanou nivu a podle potřeby hmotu osolíme.
Vytvarujeme pevné kuličky, které rozložíme na plech a v troubě 15-20 minut pečeme dokřupava.
Okurky nakrájíme na plátky, menší můžeme jenom rozpůlit, rajčátka omyjeme a rozpůlíme. Okurky a rajčata napícháme na párátka nebo špejle, které pak zapícháme do masových kuliček.
Podáváme teplé nebo studené s nějakým dobrým dipem.
Hrušky s karamelizovanou cibulí a nivou
Na přípravu budete potřebovat:
1 zralá hruška ( ne příliš měkká, ale sladká)
2 velké cibule nejlépe červené
1PL hnědého cukru
1PL octa balsamico
sůl, pepř
niva
Postup:
Na pánvi s máslem restujeme na kolečka nakrájenou cibuli cca 10 minut, osolíme. V polovině času přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, zalijeme octem a zredukujeme. Nakonec dochutíme a opepříme.
Na druhé pánvi si másle opečeme bagetky a po nich na plátky nakrájenou hrušku.
Bagetky poklademe karamelizovanou cibulí, hruškou a plátkem nivy. Můžeme nakonec dát ještě na minutku pod rozpálený gril.
Vejce s tuňákem
Na přípravu budete potřebovat:
5 velkých uvařených vajec
3 lžíce majonézy
1 plechovka tuňáka v oleji
podle chuti chilli, sůl, pepř
pažitka na ozdobu
Postup přípravy receptu:
Uvařené vejce oloupeme a podélně rozkrojíme. Vyjmeme žloutky a dáme je do mísy spolu s majonézou, tuňákem a kořením. Všechno dobře rozmačkáme vidličkou. Potom směsí naplníme důlky v bílcích. Zdobíme pažitkou.
Pomazánka s avokádem a Nivou
Avokádo má máslovou konzistenci a je opravdu celkem bez chuti, proto se mu i říká zelené máslo. Výborné je v kombinaci třeba s různě připravenými vejci. V pomazánkách s ním můžete dost experimentovat. Takže s chutí do toho, je hodně zdravé.
Na přípravu budete potřebovat:
1 zralé avokádo
1 kostka Lučiny
cca 1cm plátek nivy
1 stroužek česneku
1PL smetany
sůl a pepř
Postup přípravy receptu:
Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a hmotu vydlabeme lžící do misky. Přidáme Lučinu, nahrubo nastrouhanou nebo nalámanou nivu a smetanu. Můžeme vše rozmačkat důkladně vidličkou, pak bude mít pomazánka hrubší strukturu nebo rozmixovat ponorným mixérem. Nakonec vmícháme rozdrcený česnek, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Pomazánku můžeme použít na pečivo nebo jako dip třeba k zeleninovým hranolkům či silným tyčkám.
Rillettes s tymiánem a česnekem
Rillettes... francouzská vepřová pochoutka. Taková francouzská vepřovka, která je opravdu vynikající. Pomalu probublávající kostičky bůčku, ze kterého se vyškvaří sádlíčko, tymián a česnek dodají skvělou vůni a chuť. To musíte rozhodně vyzkoušet. Ale tady se vyplácí být trpělivý. Čím déle budete kousky masa a sádla "pomalit", tím bude výsledek lepší.
Já používám pomalý hrnec, který je v tomto nepřekonatelným pomocníkem. Nemusíte nic hlídat a je to bez práce. Ovšem můžete připravit i třeba v pekáčku v troubě, kterou rozpálíte na 200 0C a jakmile začne pouštět sádlo, ztlumíte na 160 0C a pak necháte cca 6 - 8 hodin probublávat. Občas promíchejte.
Na přípravu budete potřebovat:
2 kg vepřového bůčku (poměr masa a sádla 2:3), pokud budete mít bůček hodně libový, je dobré ke konci přidat trochu vyškvařeného sádla a nechat provařit s masem
150 ml suchého bílého vína
několik snítek čerstvého tymiánu
6 větších stroužků česneku
sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy receptu:
Maso nakrájíme na kostky cca 1-2 cm, vložíme do pomalého hrnce spolu s oloupanými stroužky česneku, tymiánem, solí a pepřem, promícháme a podlijeme vínem.
Kokosové kuličky Rafaelo
Na závěr ještě jedna sladká pochoutka. Její příprava je jednoduchá. Toto jednoduché nepečené cukroví, které si chutí nezadá s Rafaelem, bude určitě chutnat všem. Je to rychlovka, stačí jen 3 ingredience.
Na přípravu budete potřebovat:
1 salko
200 g strouhaného kokosu + trochu na obalování
cca 1 cm plátek másla
případně loupané mandle, kdo by chtěl dávat do kuliček
Postup přípravy receptu:
Máslo rozehřejte, salko vlijte do misky a máslo vmíchejte. Přisypte kokos a dobře vše promíchejte. Nechte asi hodinu v lednici a pak z hmoty tvarujte kuličky, které obalujte ještě v kokosu. Do kuliček před obalením můžete vmáčknout mandli a znovu zformovat. Pak teprve obalit. Uchovávejte v chladu.
foto a recepty: V kuchyni vždy otevřeno, Andrea Motlíková