11.12.2024 15:28
11.12.2024 14:24
Šumavský Špičák zahájí o víkendu lyžařskou sezonu! Využijte slevy na skipasy
11.12.2024 13:01
Policie pátrá v souvislosti s krádeží v centru Plzně po muži na fotografii. Poznáte ho?
Do obchodu nemusíte! Čerstvé pečivo si upečte doma. Recepty a fotky!
Nechcete chodit do obchodu a přitom si chcete i v těchto dnech pochutnat na čerstvém pečivu? Zkuste si ho upéct. Pokud doma máte droždí a mouku, nic vám v tom nebrání.
Přinášíme vám recepty na rohlíky bez kynutí, housky nebo cibulové bulky s rozmarýnem od foodblogerky Andrey Motlíkové.
Rohlíky bez kynutí:
Tyto křupavé rohlíky bez kynutí můžete mít za hodinu na stole. Z uvedeného množství upečete asi 8 rohlíků.
350 g hladké mouky
250 ml mléka + na potření
25 g rozpuštěného másla
25 g čerstvého droždí
1 zarovnaná KL cukru
1 KL soli
Postup:
Nejprve připravte kvásek. Odeberte 100 ml mléka, trochu ho zahřejte, aby bylo vlažné. Přisypte cukr a rozdrobte do něj droždí. Kvásek nechte v teple asi 15 minut vzejít.
Mouku promíchejte se solí, přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto. To ihned rozdělte na dva bochánky, které vyválejte na kulaté placky cca 3-5 mm silné. Rozdělte je na čtyři výseče a srolujte od širokých konců. Cíp by měl být dole a na něj rohlíky položíme na plech vyložený pečícím papírem.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Rohlíky nechte na plechu 15 minut, poté je potřete mlékem a pečte 20 minut dozlatova.
Housky
Níže máte fotopostup pletení housek.
Na přípravu budete potřebovat:
250 ml plnotučného mléka
1 žloutek
1 lžička cukru
2 lžičky soli
50 g tuku (dávám 3 lžíce oleje)
500 g hladké mouky
40 g droždí čerstvého (nebo 1 balíček sušeného)
Postup přípravy:
Těsto jsem připravila v domácí pekárně (můžete i ručně), což znamená nejdříve nalít mléko a olej, žloutek, přidat sůl, cukr, přisypat mouku a navrch rozdrobit droždí. Necháme těsto vypracovat a vykynout v programu TĚSTO. Po vykynutí těsto vyjmeme na pomoučenou plochu, prohněteme a rozdělíme. Já dělala housky větší, což bylo 6 dílů, menších bude 10 - 12. Každý z dílů vyválíme na dlouhého "hada" a podle postupu upleteme housky.
Cibulové bulky s rozmarýnem
Z tohoto těsta můžete udělat jakékoliv tvary. Lze samouřejmě i bez čerstvého rozmarýnu.
Na přípravu budete potřebovat:
500 g hladké mouky
320 ml vlažné vody
15 g čerstvého droždí
1 KL soli
špetka cukru
1 velká cibule + 2 PL másla (olivového oleje)
čerstvý rozmarýn
Vypracujeme těsto. Tento popis je pro domácí pekárnu, ale můžete vypracovat ručně. Nejprve nalijeme vodu, pak přisypeme prosátou mouku, sůl, cukr a rozdrobené droždí. Zapneme na program Těsto a necháme pekárnu pracovat. Na pánvi osmažíme na másle nebo olivovém oleji nakrájenou cibuli pěkně dohněda a přisypeme k ní posekaný rozmarýn. Necháme ho jen rozvonět a pak odstavíme a necháme vychladnout. Pekárna nám zvukem oznámí, že přišel ten správný čas, přihodit cibuli (včetně tuku) s rozmarýnem k těstu. Vše se důkladně promísí a pak už bude pěkně v teple kynout.
Po nakynutí těsto přendáme na moukou posypanou desku, prohněteme a utvoříme bochánky a z nich následně tvary, jaké chceme. Přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Bulky několikrát lehce nařízneme ostrým nožem nebo žiletkou.
Troubu rozpálíme na 180 oC a vložíme do ní plech. Pečeme cca 25 - 30 minut dozlatova.
Další fotografie najdete ve fotogalerii.
Recepty a foto: Andrea Motlíková / V kuchyni vždy otevřeno