11.05.2025 21:45
Viktorka podlehla Baníku 1:2
Viktoria Plzeň se v neděli 11. května utkala na domácí půdě s Baníkem Ostrava. Jedinou plzeňskou branku vstřelil Václav Jemelka.
11.05.2025 21:45
Viktoria Plzeň se v neděli 11. května utkala na domácí půdě s Baníkem Ostrava. Jedinou plzeňskou branku vstřelil Václav Jemelka.
11.05.2025 17:37
11.05.2025 15:32
K sychravým podzimním dnům patří určitě dýně. Co ale z dýně udělat dobrého? Víte, že tento oranžový zázrak můžete použít do bábovky, na skvělou omáčku k masu nebo třeba zavařeninu?
Ty nejlepší recepty z dýně pro vás připravila a sama otestovala foodblogerka Andrea Motlíková.
Na přípravu budete potřebovat:
1,5 kg čisté dýňové dužiny
0,5 l vody
1 pomeranč
3 citrony
5 cm zázvoru
5 hřebíčků
Na sirup:
250 ml vody
400 g cukru krupice
150 ml octa
Postup přípravy:
Dýňovou dužinu si nakrájíme na kostky, přidáme kůru a šťávu z citronů a pomerančů, hřebíčky, nastrouhaný zázvor, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Vyjmeme hřebíčky a poté propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka.
V čistém kastrůlku si svaříme sirup z uvedených surovin do konzistence řidšího medu a smícháme s dýňovým pyré. Vaříme do zhoustnutí, mícháme, aby se nám zavařenina nepřipálila. Poté plníme horké do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme zcela zchladnout.
Podzim je tu v plné parádě. Bábovka s teplým čajem se bude určitě hodit. Díky perníkovému koření vám bude bábovka vonět po celém domě, dýně jí dodává krásnou vlhkost a vláčnost. Tak pokud se na vás doma také směje oranžová dýňová koule, určitě zkuste tuto bábovku, zaručeně vám bude chutnat.
Na přípravu budete potřebovat:
300 g najemno nastrouhané dýně (hokkaido nemusíte loupat)
300 g polohrubé mouky
150 g třtinového cukru
200 ml rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr nebo vanilková esence
1 PL perníkového koření + špetka mletého zázvoru
3 vejce
Postup přípravy:
Mouku důkladně promíchejte s práškem do pečiva a perníkovým kořením. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C.
Nejprve vyšlehejte do pěny vejce s oběma cukry, pak pomalu za stáleho šlehání přilévejte olej. Do této směsi vmíchejte nastrouhanou dýni, zamíchejte a přisypte postupně moučnou směs. Vše pečlivě promíchejte a vlijte do připravené formy. Vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Zkuste špejlí, zda je důkladně propečená, pokud by se těsto na špejli ještě lepilo, pečte ještě chvilku.
Na přípravu budete potřebovat:
500 g vepřové panenky nebo zvěřinového hřbetu ( panenky )
150g slaniny
1 malá cibule
sušené meruňky
dýně hokkaido
čerstvý rozmarýn a tymián
vývar
máslo
olej
sůl, pepř
Postup přípravy:
Z panenky nebo hřbetu nakrájíme medailonky, do každého uděláme nožem otvor a zasuneme do něj předem namočené meruňky a snítku rozmarýnu. Meruňky můžeme namočit den předem třeba do vína, vývaru nebo pouze vody. Maso osolíme a opepříme a zamotáme do proužků slaniny. Já měla bohužel krátkou slaninu, tak jsem musela zpevnit provázkem.
Medailonky zprudka opečeme na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran, přendáme na pekáček a vložíme do trouby na 10 minut.
Cibuli a slaninu orestujeme ve výpeku, přidáme kousek másla a na kostičky nakrájenou dýni. Přihodíme ještě rozmarýn a tymián, osolíme, orestujeme a zalijeme cca 100 ml vývaru.
Přiklopíme a dusíme do změknutí, což trvá zrovna tak dlouho, jako se nám dopéká maso v troubě. Vyjmeme snítky bylinek a vše rozmixujeme do hladka, případně naředíme trochou vývaru. Dochutíme solí a pepřem.
Medailonky vyjmeme z trouby a podáváme s omáčkou.
Na přípravu budete potřebovat:
uzená vepřová žebra
dýně hokkaido
čerstvý rozmarýn
6 stroužků česneku i se slupkou
Na marinádu:
med
sójová omáčka
chilli omáčka
Množství surovin si každý přizpůsobí počtu strávníků
Postup přípravy:
Vařená žebra potřeme marinádou a necháme odležet, nejlépe přes noc. Dýni vydlabeme a nakrájíme na širší měsíčky, popř. kostky a osolíme. Žebra, dýni, stroužky česneku a rozmarýn rozložíme do pekáčku, zalijeme marinádou a malinko podlijeme. Můžeme i vývarem ze žeber, pokud jsme ho nespotřebovali jinak, třeba na tuto výbornou dýňovou polévku .
Přiklopíme a pečeme 30 minut. Poté odkryjeme a dopečeme. Česnek vymačkáme do výpeku a promícháme, popř. dosolíme.
Podáváme s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory.
foto a recepty: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno