14.12.2024 17:34
14.12.2024 12:23
Betlém na náměstí Republiky už brzy doplní Jezulátko. Tradiční průvod vyjde od biskupství
14.12.2024 10:12
Tragická dopravní nehoda u Plzně. Chodec střet s vozidlem nepřežil
Houbařili jste? Zkuste vynikající houby zapečené s brambory a smetanou
Nasbírali jste houby a nevíte co s nimi? Už máte po krk smaženice i další klasiky? Tak zkuste houby jednoduše zapéct se smetanou a brambory. Jak na to vám poradí Andrea Motlíková.
Před léty koloval po internetu recept na houbový pekáček. Podle daných ingrediencí super bašta. Včera jsem byla v lese a našla jsem i několik krásných malých a tvrdých hříbků a na tento recept jsem si hned vzpomněla. Trochu jsem si to pozměnila k vlastní chuti a vlastně i lenosti, abych nemusela dělat zvlášť brambory. Jinak můžete péct samozřejmě i bez brambor a dát si houby třeba s pečivem. Použijte opravdu pevné houby.
Na přípravu budete potřebovat: (vše podle počtu osob)
čerstvé a pevné menší houby i s nožkami
brambory
slanina
česnek
smetana
oblíbené grilovací koření nebo pouze kmín
čerstvý tymián
sůl
Postup přípravy:
V pekáčku orestujeme slaninu, na ni poskládáme rozpůlené houby, mezi ně brambory, posypeme posekaným česnekem, kořením a tymiánem. Osolíme a zalijeme smetanou.
Počítejte s tím, že houby pustí nějakou vodu, tak raději trochu hlubší pekáček, ne plech. Vložíme zakryté do trouby rozpálené na 180 oC a pečeme půl hodiny. Pak odkryjeme, zvýšíme na 200 oC a dopékáme, dokud se smetana nevsákne do hub a brambor a povrch nezezlátne.
foto a recept: Andrea Motlíková