Houbařili jste? Zkuste vynikající houby zapečené s brambory a smetanou

06.08.2016 9:43

Nasbírali jste houby a nevíte co s nimi? Už máte po krk smaženice i další klasiky? Tak zkuste houby jednoduše zapéct se smetanou a brambory. Jak na to vám poradí Andrea Motlíková.

img_9966-bl
img_9971-brimg_9966-blimg_9950-blimg_9969-br

Před léty koloval po internetu recept na houbový pekáček. Podle daných ingrediencí super bašta. Včera jsem byla v lese a našla jsem i několik krásných malých a tvrdých hříbků a na tento recept jsem si hned vzpomněla. Trochu jsem si to pozměnila k vlastní chuti a vlastně i lenosti, abych nemusela dělat zvlášť brambory. Jinak můžete péct samozřejmě i bez brambor a dát si houby třeba s pečivem. Použijte opravdu pevné houby.

Na přípravu budete potřebovat: (vše podle počtu osob)
čerstvé a pevné menší houby i s nožkami
brambory
slanina
česnek
smetana
oblíbené grilovací koření nebo pouze kmín
čerstvý tymián
sůl

 

Postup přípravy:
V pekáčku orestujeme slaninu, na ni poskládáme rozpůlené houby, mezi ně brambory, posypeme posekaným česnekem, kořením a tymiánem. Osolíme a zalijeme smetanou.

Počítejte s tím, že houby pustí nějakou vodu, tak raději trochu hlubší pekáček, ne plech. Vložíme zakryté do trouby rozpálené na 180 oC a pečeme půl hodiny. Pak odkryjeme, zvýšíme na 200 oC a dopékáme, dokud se smetana nevsákne do hub a brambor a povrch nezezlátne.

foto a recept:  Andrea Motlíková

Blog V kuchyni vždy otevřeno

fcb. @vkuchynivzdyotevreno

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT